De erkenning

Minister Kamp reikte vandaag een onderscheiding uit aan de leden van Dutchbat-III, de beschermers van Srebrenica. Hij speldde de militairen een draaginsigne op. Als symbool van erkenning. Kamp zei dat de militairen hun zware taak naar eer en geweten hebben uitgevoerd en dat Dutchbat ten onrechte verantwoordelijk is gehouden voor de val van de enclave.

Op 9 juli 1995 trokken de troepen van de Bosnisch-Servische generaal Mladic op naar de door Dutchbat-III beveiligde enclave Srebrenica. Zonder veel tegenstand liepen de aanvallers de safe haven voor moslims onder de voet. De Serviërs voerden de moslims in bussen af, nadat ze eerst met behulp van de Nederlandse militairen de mannen van de vrouwen en kinderen hadden gescheiden. Even later werden de meeste mannen (ten minste 7000) door de Serviërs geëxecuteerd. De Nederlandse soldaten, van wie sommigen vermoedden wat er te gebeuren stond, maar die geen getuige waren van de moorden zelf, kregen een vrijgeleide naar Zagreb, waar ze door premier Kok en prins Willem-Alexander werden verwelkomd.

Mladic en KarremansVolgens mij was niet Dutchbat er verantwoordelijk voor dat Srebrenica onder de voet werd gelopen; dat was Mladic. Maar was het niet Karremans die Mladic verwelkomde in de enclave alsof het Sinterklaas was? En Dutchbat stond erbij en keek er naar hoe de Serviërs de meer dan zevenduizend mannen wegvoerden. Dutchbat vertrok naar Zagreb. Terwijl de Nederlanders daar feest vierden, werden de mannen van Srebrenica vermoord.

En Kamp zegt nu dat Dutchbat-III erkenning verdient. Ik voel nog steeds plaatsvervangende schaamte.

Reacties

Anoniem zei…
Dutchbat had slechts lichte wapens. Hierdoor waren ze genoodzaakt om meerdere malen luchtsteun aan de NAVO te vragen. De NAVO wilde / kon (dat is nog steeds onduidelijk) toen de luchtsteun niet geven. Het debakel van Sebrenica valt dus meerdere partijen aan te rekenen. Ten eerste de NAVO en ten tweede de verantwoordelijke leiders van Dutchbat: Kok en Karremans. FritZ vind het nog steeds vreemd dat Kok Sebrenica po

Populaire posts van deze blog

Everything is Broken

Milk Supply Chain Management

De Top-100 albums volgens de lezers OOR