Friday on my Mind

Zo af en toe stuit ik, meestal bij toeval, op van die bijzondere feitjes uit de geschiedenis van de popmuziek. Daar kan ik altijd heel erg van genieten; hoe trivialer hoe mooier. Zoals deze over de Australische popgroep The Easybeats, die halverwege de jaren een paar grote wereldhits maakten.

Een Nederlandse emigrant, Harry van den Berg, veranderde in Australië zijn naam in Vanda en richtte midden jaren 60 samen met George Young de The Easybeats op. Hun grootste succes was Friday on my Mind, dat een enorme wereldhit werd. Andere bekende songs van de groep zijn Hello, how are you en My old man's a groovy old man.

trivia

  • In het nummer 'Sultans of Swing' van de groep Dire Straits komt een aantal regels voor die (al dan niet opzettelijk) verwijzen naar het duo Vanda & Young. Het gaat om de regels: 'Guitar George, he knows all the chords' en 'and Harry doesn't mind if he doesn't make the scene'. Iets verder verwijst 'Sultans of swing' nog naar 'Friday on my Mind' met de woorden 'saving it up for Friday night'.
  • De twee jongere broertjes van George Young, Angus en Malcolm, richtten enkele jaren later ook een bandje op en noemden het AC/DC.

Reacties

CHIC-HANDSOME zei…
life just good
Anoniem zei…
Waar víiiind je ze??!!
Sharkroom101 zei…
Onlangs waren Wim-Lex en Maxima op staatsbezoek in Australie. Ter ere daarvan had met Mart Smeets bereid gevonden een programma te presenteren van 'down under' (uitzicht op Sydney's Opera House, een van de mooiste gebouwen ooit, imho). Uitzending ging over NLers die ooit naar 'The great Southern Land' waren geemigreerd.
Alhier kwam ook Harry van den Berg in beeld, tesamen met het reeds genoemde Easybeats verhaal.
Man spreekt nog steeds goed NLs en is in Australie een BA-er.
Natuurlijk werd de hit nog eenmaal gespeeld, met merendeels mannen uit de originele bezetting.
Wellicht is e.e.a. nog op 'Uitzending gemist' te checken.

Populaire posts van deze blog

Everything is Broken

Milk Supply Chain Management

De Top-100 albums volgens de lezers OOR