De ezels en de renpaarden

De ene na de andere wielrenner komt naar buiten met een dopingbiecht. Het lijkt of ze allemaal gebruiken of hebben gebruikt. De sport maakt schoon schip, maar de vraag is of dat iets oplost. Immers, het toch al slechte imago van de sport loopt nieuwe deuken op. En voor sponsors gaat de lol er heel snel vanaf. Welk bedrijf wil nu nog de wielersport gebruiken als middel om positieve naamsbekendheid te verkrijgen voor de producten of diensten? En ook de publieke belangstelling loopt hard terug. Er lijkt niemand meer te zijn die de uitslag van een koers serieus neemt ("het zijn toch allemaal slikkers en spuiters"). Goede raad is duur.

En ik moet toegeven, ook De Regenjas weet het niet.

Er gaan al langer stemmen op om dopinggebruik vrij te geven. Zo is in Nederland oud-renner en tegenwoordig tv-verslaggever Maarten Ducrot iemand die dat een serieuze optie vindt. Ik vond dat ook. De teams hebben allemaal prima medische begeleiding, de artsen weten precies wat ze doen en de gezondheid van de renners staat onder permanent toezicht. Dus, laat ze hun gang gaan. Waarom niet?

Nou, daar is één heel groot risico aan verbonden. En dat is de gezondheid van die grote groep wielrenners die geen goedbetaald profcontract hebben bij zo'n ploeg en die dat wel heel graag zouden willen hebben. Jonge jongens aan het begin van hun carriére, wat oudere minder getalenteerde maar wel ambitieuze mannen, ervaren renners die tegen het einde van hun carrière nog een keer een grote slag willen slaan. Voor hen zal de verleiding groot zijn om zelf aan het apothekeren te gaan. En zij hebben niet die medische begeleiding.

Hennie Kuiper, schrijft in een column in De Telegraaf van vandaag "Van een ezel kun je geen renpaard maken. Daarmee wil ik aangeven: wat je ook gebruikt, als het talent en de inzet niet aanwezig zijn, kun je nooit de absolute top halen." Hij bedoelt denk ik dat iemand die niet kan fietsen nooit een topper zal worden, hoeveel verboden middelen hij ook gebruikt. Ik vat dit op als een pleidooi voor het vrijgeven van doping.

De vraag is nu: kun je doping vrij geven voor renpaarden en verbieden aan ezels?

Reacties

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

Het wonder van Haarlem