Is it nice in your snowstorm?

David Bowie - Station to StationDavid Bowie - Station to Station (2010 3-cd reissue)

In april 1974 vertrok Bowie naar Amerika. Voor de Diamond Dogs-toernee. Hij zou er meer dan twee jaar blijven. Niet voor alleen die toernee, want die was eind 1974 klaar. Maar hij bleef hangen en nam zijn intrek in Los Angeles. En in die twee jaar in Amerika nam hij twee elpees op: eerst Young Americans in Philadelphia en later Station to Station in LA. Hij zelf kan er zich achteraf niets meer van herinneren, en dat zal iets te maken kunnen hebben met de enorme hoeveelheid cocaine die er in die periode doorheen ging. De Britse tv-maker Alan Yentob maakte in 1974 een fascinerende documentaire over Bowie in Amerika (Cracked Actor), waarin hij de hoofdpersoon laat zien als een graatmagere uitgemergelde alien, die uitsluitend onsamenhangende kreten uit.

Dat dit levende lijk, deze dead man walking in staat bleek om fantastische muziek te maken, was uitermate onwaarschijnlijk. En toch ... De eerste elpee uit deze periode, de plastic soul van Young Americans (1974), was zeer geslaagd. En de tweede, Station to Station (1976) zo mogelijk nog meer. Van Young Americans verscheen in maart 2007 al een fraaie heruitgave (zie hier). En nu is er de heruitgave van die andere.

Wat als eerste opvalt is natuurlijk de hoesfoto. Eindelijk hebben ze de originele zwart-witfoto van de oorspronkelijke elpee weer gebruikt. Met daarboven die mooie rode letters zonder spaties. Bij eerdere cd-uitgaves was telkens een foute kleurenfoto gebruikt. Goed dat dat nu is rechtgezet.

De cd komt in een mooi kartonnen doosje, met een deksel. Helemaal in de stijl van de Santa Monica '72-uitgave. En in het doosje zitten drie schijfjes, een boekje en een aantal Bowie-foto's op karton. De schijfjes zijn verpakt in van die vinyl-replica's, kartonnen mini-elpee-hoezen met een ingang voor het schijfje aan de zijkant. Ziet er fraai uit. Ruikt ook lekker.

Het eerste van die drie schijfjes is het studio-album zelf. Remastered from the Original Analog Tapes. Ik weet niet precies wat dat betekent, maar het klinkt wel erg goed.

De twee andere schijfjes zijn van een concert uit de Station to Station-toernee: 23 maart 1976 in het Nassau Coliseum in Uniondale NY. Dat indrukwekkende concert werd toen gedeeltelijk via de radio uitgezonden en er circuleerden daarna al heel snel bootlegs. Op de 1992-Rykodisc-heruitgave van Station to Station stonden al Word on a Wing en Stay van dit optreden als bonustracks. En nu is er dan dat gehele concert. Dus ook Lou Reed's Waiting for the Man, Queen Bitch, Life on Mars? en Five Years, die niet op de bootleg stonden. Werkelijk fantastisch!

De serie heruitgaves van Bowie's albums uit de jaren zestig en zeventig vordert gestaag. En haalt met elk deel een zeer hoog cijfer. Ook deze keer weer. Heb je het album nog niet, dan is dit dè versie waarnaar je op zoek moet.

Station to Station - Tracks

Station to Station - Golden Years - Word on a Wing - TVC15 - Stay - Wild is the Wind

Live Nassau Coliseum '76 - Tracks

Station to Station - Suffragette City - Fame - Word on a Wing - Stay - Waiting for the Man - Queen Bitch - Life on Mars? - Five Years - Panic in Detroit - Changes - TVC15 - Diamond Dogs - Rebel Rebel - The Jean Genie

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Flatten the curve