Is semi-legaal legaal of illegaal?

Tin Machine - Live in Tokyo 1992

Vorige maand was er een "nieuwe" uitgave van muziek van David Bowie. Op 6 februari 1992 gaf hij met zijn toenmalige band Tin Machine een optreden in Tokio en dat optreden werd uitgezonden door de Japanse televisie. De opnamen van toen zijn nu op dvd verkrijgbaar. En je kunt ook een 2-cd kopen met alleen het geluid.

Dit is geen officiele uitgave van Bowie of van diens muziekuitgever. Dit betreft een uitgave van IMMORTAL, een Nederlandse muziekuitgeverij gevestigd in IJmuiden. Ik heb ze allebei aangeschaft, dus zowel de dvd als de 2-cd, maar hoe legaal is mijn aankoop?

Ik snuffel wat rond in nieuwsgroepen en forums en concludeer dat er feitelijk twee niveaus van oneigenlijke uitgaves bestaan: de bootlegs, stiekem vanuit het publiek gemaakte opnames van een concert, en pirates, georganiseerde opnames die echter niet voor publicatie op cd of dvd bestemd waren. En deze Tin Machine-uitgave zou dus een pirate zijn.

Hier hou ik dus niet van. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat de artiesten ook maar iets ontvangen van de omzet. Rechthebbenden zonder rechten. Nou zal Bowie die paar duiten niet missen, want er worden natuurlijk niet veel exemplaren verkocht van deze cd's en dvd, maar toch, het gaat om het principe. En in tegenstelling tot hun baas zullen die andere drie gasten (Reeves Gabrels en Tony en Hunt Sales) toch niet zijn binnengelopen tijdens hun korte turbulente verblijf in de Champions League van de rock?

Maar eigenlijk hou ik er toch wel van. Want wat is dit een prachtig document van een zwaar onderschatte rock-groep. Grunge avant-la-lettre. Geweldig om weer te horen. Prima geluid (stereo, 5.1 Dolby Digital en  5.1 DTS). Mooie beelden. Kwalitatief fijne uitgave.

Ik sta ambivalent tegenover deze uitgave. Commercieel gezien klopt het niet, maar artistiek is er niets mis mee.

Tracklist
Goodbye Mr. Ed - If There is Something - Baby Universal - Crack City - I Can't Read - You Can't Talk - Stateside - Betty Wrong - Go Now - Bus Stop - You Belong in Rock 'n Roll - Heaven's in Here -encores- Shopping For Girls - Sacrifice Yourself

De samenstellers bleken niet in staat om het instrumentaal uitgevoerde You Can't Talk te herkennen, het staat als "Instrumental" op de hoesjes. Go Now kennen we van de Moody Blues. Alle andere songs zijn van Tin Machine I en II.

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Flatten the curve

Lemming management