België

Na een periode van relatieve rust in politiek België is het dit weekeinde weer raak. Drie bemiddelaars hebben zes weken in opdracht van de koning gewerkt aan de formulering van de uitgangspunten, de voorwaarden en de agenda voor een nieuw overleg over de toekomst van de federatie. En vandaag hebben ze hun rapport opgeleverd. 1 heel A4-tje.

"Soms hebben we urenlang overlegd over een bijwoord". Het gezegde dat elk woord op een gouden schaaltje wordt gewogen heeft een nieuwe dimensie gekregen. In de tekst staan zoveel vage formuleringen dat iedereen eruit kan halen wat hij of zij eruit wil lezen. De politieke leiders van de Franstalige partijen vinden het wel een mooie basis om mee verder te gaan. En de politieke leiders van de Nederlandstalige partijen vinden het niks. Volgens de ene lezer staat erin dat over de B-H-V-kwestie zal worden onderhandeld (de Franstalige leider van de Waalse liberalen Didier Reynders), volgens de ander staat erin dat er niet over de B-H-V-kwestie zal worden onderhandeld (Geert Bourgeois van de Vlaamse nationalisten). "En wanneer dat toch zou gebeuren, dan doen wij daar niet aan mee".

Kortom: zootje. Wie er nog iets van begrijpt mag zijn vinger opsteken en het uitleggen.

De federale Belgische staat verkeert aan de rand van de afgrond. De regering in Brussel komt niet aan besturen toe. De Belgen verliezen steeds meer het vertrouwen in hun "politiekers". Nationalisme steekt de kop op, met name aan de Vlaamse kant. En in Nederland halen we de schouders op over al dat gedoe bij de zuiderburen.

Hoe gaat het verder in België? Zal Vlaanderen uit de federatie stappen en als een onafhankelijke staat alleen verder gaan?

Reacties

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

Het wonder van Haarlem