Trends

Kennis blijkt in het algemeen niet zo hoog te staan aangeschreven. Er zijn drie soorten kennis. Allereerst is daar de kennis achteraf. "Tsja, als ik dat van tevoren had geweten, dan had ik het natuurlijk niet gedaan", dat soort kennis. Hindsight noemen de Engelsen dat. In Nederland zeggen we "Achteraf kijk je een koe in zijn ...". Met het spuien van kennis achteraf maak je je niet populair.

Maar aan het gebruik van kennis vóóraf zit ook een luchtje. Voorkennis. Bijvoorbeeld in Handel met Voorkennis, hetgeen zelfs crimineel is. Ook van voorkennis zijn we niet gediend.

Blijft over: trendwatching. Kijken wat er om je heen gebeurt en op basis daarvan prognoses formuleren en communiceren. En ook trendwatchers worden in principe altijd weggehoond. Dat komt, alle trendwatchers kijken tegelijkertijd rond en komen dan tot verschillende prognoses. Waarmee ze zich op één lijn stellen met opstellers van horoscopen en almanakken.

En toch doet Franz' World, voor de gelegenheid tijdelijk omgedoopt tot Franz' Almanak voor de Hedendaagse Consultant, een poging, geïnspireerd door een voordracht van een Franse collega. Drie belangrijke trends voor de komende jaren: ICT-dienstverlening - down, spoorwegen - down, België - down.

Als dat maar goed gaat.

Reacties

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

Het wonder van Haarlem