Ossetië

... and Georgia 's always on my my my my my my my mind....

Na jaren van voorbereiding is het zover: oorlog tussen Georgië en Rusland. Het gaat om Zuid-Ossetië. Formeel Georgisch gebied. En dan ligt het wel heel erg voor de hand om de Russen als de kwaaie pieren te beschouwen in dit conflict. Is dat terecht?

Zuid-Ossetië is een gedeelte van het gebied Ossetië. In dat gebied wonen de Osseten, een volk met een eigen culturele identiteit. Ze spreken Ossetisch. En zijn overwegend russisch-orthodox. De Osseten hebben zich altijd veel meer dan de islamitische Tsjetjsenen en de georgisch-orthodoxe Georgiërs op Rusland georiënteerd. Maar de Osseten hebben geen eigen land: het noordelijke gedeelte ligt op Russisch grondgebied, en het zuiden op Georgisch. De grens tussen die twee delen is door de Georgiër Stalin vastgesteld.

De Osseten die in Georgië wonen vinden dat ze door de Georgische overheid als tweederangsburgers zijn behandeld. En hebben zich daar nooit bij neer willen leggen. In feite streven ze niet zozeer onafhankelijkheid na, maar meer nog aansluiting bij Rusland. De Georgische politiek van de laatste jaren was erop gericht om het grondgebied van Zuid-Ossetië te ontdoen van Osseten door deze te verjagen naar het noorden; een middeleeuwse benadering. Feitelijk zijn de Osseten de grootste slachtoffers van het nu hoogoplopende gewapende conflict.

Europa heeft in een soortgelijke situatie op de Balkan de kant van de Kosovaren gekozen, tegen Servië. Ik ben heel benieuwd welke draai Europa zal maken in de strijd in Zuid-Ossetië. Wanneer Europa consequent is dan kunnen ze niet anders dan de kant van Rusland kiezen, tegen Georgië. Maar ja, Georgië doet mee aan Amerikaanse kant in Irak. En dan zal het moeilijk zijn om consequent te blijven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Gezellig een stukje varen - Albert Edelfelt, twee schilderijen