Krasse knarren

In februari vorig jaar zat tafelheer Martin Bril bij Matthijs van Nieuwkerk en beweerde tussen neus en lippen door dat hij een Dylan-man is, en dat zo iemand geen fan van Neil Young kan zijn. Ik was dat niet met hem eens. Ik ben net als Bril ook een Dylan-man en combineer dat met fan zijn van Neil. Dat ben ik al jaren, sinds pakweg 1970.

Misschien is combineren niet zo'n goed woord; het is meer afwisselen. Neil Young-periodes wissel ik af met Dylan-periodes. Momenteel is het Dylan, vorige week was het nog Neil. Beide heren zijn al aardig op leeftijd, hebben allebei hun steentjes wel bijgedragen, maar zijn allebei nog flink productief. Neil Young bracht drie weken geleden zijn drieëndertigste studio-album uit (Fork in the Road), en van Dylan lag vorige week ook zijn drieëndertigste studio-album in de winkels: Together through Life. Je zou kunnen zeggen dat Neil twee weken voor ligt op Bob. Een piepklein verschil na zoveel jaren.

Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat dit niet de meesterwerken zijn van de mannen, natuurlijk niet. Die meesterwerken hebben ze jaren geleden al gemaakt: Highway 61 Revisited, Blonde on Blonde, Blood on the Tracks en After the Goldrush, On the Beach en Zuma. Maar toch is het opvallend en verheugend dat ze allebei nog steeds prima albums maken. Geen materiaal om nieuwe fans mee aan te trekken, maar heerlijk voor de ouwe fans.

En er zijn meer overeenkomsten. Beiden zijn doende om zorgvuldig het materiaal dat door de jaren heen onuitgegeven op de plank is blijven liggen alsnog uit te brengen. Dylan doet dat in de onvolprezen "Bootleg series", waarin we inmiddels tot nummer 8 zijn gevorderd. En Neil Young heeft tot nu toe drie delen van de "Performance series" uitgegeven. Eén voor één, maar als alles gaat zoals het zou behoren te gaan, dan komt in juni Neil's hele bubs in één keer uit: The Archives. Tien blu-ray-schijfjes, voorintekenen kan voor de lieve prijs van $299. En dan moet je als fan ook nog een blu-ray-speler aanschaffen natuurlijk. Dat gaat dus een paar centen kosten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Flatten the curve

Lemming management