Restart me up

1969 in muziek, aflevering 16

The Rolling Stones - Let it BleedThe Rolling Stones - Let it Bleed

The Beatles zaten dus in de puree met hun Let it be. Omdat dat album eind 1969 nog niet was uitgebracht, wist iedereen dat er problemen mee waren. De Stones ook. Diezelfde Stones hadden soortgelijke problemen met hun eigen album. Maar Jagger c.s. hadden als eersten het lek boven. Wellicht om het er nog een beetje in te wrijven bij de Beatles noemden zij hun 1969-album Let it Bleed.

Ze hadden er bijna een jaar aan gewerkt. Toen ze eraan begonnen zat Brian Jones nog in de band. Hij doet nog mee op Midnight Rambler en You Got the Silver. Tijdens de totstandkoming werd hij eruit gezet en iets later verdronk hij in zijn zwembad. Zijn plaatsvervanger, Mick Taylor, doet al mee op Country Honk en Live with Me. Op de andere tracks horen we maar vier Stones. Plus natuurlijk hun vriendjes Ry Cooder, Nicky Hopkins, Leon Russell, Al Kooper, Jack Nitzsche en noem maar op.

Brian Jones was uit de band gezet omdat hij niet meer te handhaven was vanwege zijn merkwaardige gedrag samenhangend met drugsgebruik. Bovendien kreeg hij geen visum meer voor de VS, en de mannen wilden wel weer eens door Amerika toeren. Met Taylor in plaats van Jones kon dat weer. Het live-debuut van Taylor was op 5 juli, enkele dagen na het overlijden van Jones, in het Londense Hyde Park voor meer dan 250,000 toeschouwers, met King Crimson in het voorprogramma.

In november maakten ze, voor het eerst in drie jaar weer een toernee door Amerika. Van die toernee werd een fly-on-the-wall-film gemaakt (Gimme Shelter), met onder andere schokkende beelden van de geheel uit de hand gelopen show in Altamont bij San Francisco. Van de shows in New York's Madison Square Garden werden opnames gemaakt voor een fantastisch live-album dat in 1970 zou verschijnen (Get Yer Ya-Ya's Out!).

In december kwam dan eindelijk die elpee Let it Bleed uit. En wat voor één! Was de voorganger, Beggars Banquet (1968) al een topper geweest na een paar albums met gemodder, dit was opnieuw helemaal raak. Zeer geïnspireerd, de Stones op hun best. Tot dan toe, want er zou nog wel wat komen.
De recensenten kwamen superlatieven tekort. En het publiek kocht de elpee en masse. Het was december 1969 en de Stones waren hun grootste problemen de baas en helemaal klaar voor het nieuwe decennium.

Reacties

iknow2 zei…
Raad eens door wie de taart gebakken is op de cover?

Delia Smith (serieus).

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Gezellig een stukje varen - Albert Edelfelt, twee schilderijen