Moonage Daydream

David Bowie - The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972)

Ik heb dus vier verschillende uitgaven van Bowie's klassieke album op cd.

1990 Rykodisc1999 EMI2002 30th Anniversary2003 sacd

Een beetje overdreven is het wel. Al mis ik er nog wel één, namelijk de allereerste uitgave op cd, van RCA uit 1985. Maar die is al jaren uit de handel. Voornamelijk wegens slechte kwaliteit. Daar missen we niks aan. Met de vier die ik heb ben ik wel tevreden, ze hebben allemaal wel iets bijzonders.

1990 - Rykodisc

Dit is de eerste fatsoenlijke uitgave van het album op cd. Als uitgangspunt gebruikte Rykodisc de originele mix van engineer Ken Scott. Geluid klinkt goed. Maar het zijn de vijf bonus-tracks, die deze uitgave echt bijzonder maken. Alles staat op één cd. Dat heeft dan weer het nadeel dat de cd niet eindigt met Rock 'n Roll Suicide (wat toch echt wel de bedoeling is bij dit conceptalbum), omdat daarna dan nog de bonus-tracks volgen. Maar ok, dat is voor de kniesoren.

1999 - EMI

Op deze uitgave is het geluid opgepoetst, geremastered zoals ze dat noemen. Nieuwe digitale ruisonderdrukking. Qua liedjes zijn we terug bij het originele album, geen bonustracks. Minpuntje: op de achterkant van de hoes ontbreekt de instructie "to be played at maximum volume".

2002 - 30th anniversary edition

Bij gelegenheid van de dertigste verjaardag van het Ziggy-album verscheen een speciale uitgave. Twee cd's in een mooie verpakking. Op de ene cd het originele album, op de tweede cd twaalf bonustracks. Het album is voor deze uitgave opnieuw geremastered, en dat is te horen. De geluidstechniek maakte grote stappen in die jaren. Uitgebreid boekwerkje, met foto's, verhalen. Ik beschouw dit maar als een verjaardagscadeautje aan de fans.

2003 - sacd edition

En met het oog op het 5.1-tijdperk ging engineer Ken Scott opnieuw achter de mix-tafel om van de originele masters een 5.1-surroundmix te maken. En deze mix is uitgebracht op een sacd. Nogal eenvoudig uitgave: doosje met schijfje. Het is een hybride sacd met multichannel geluid. Hybride betekent dat je hem in zowel een sacd-speler als in een gewone cd-speler kunt afspelen. Maar alleen met een sacd-speler hoor je de surroundmix (tenzij je maar twee speakers hebt natuurlijk). De surroundmix is de moeite waard. Scott heeft er weer iets moois van gemaakt. Wanneer je het album nog niet hebt, en je hebt een sacd-speler, dan is dit de uitgave waarnaar je op zoek moet. Anders voldoet de 1999-EMI-uitgave prima.

Tracklist

Five Years - Soul Love - Moonage Daydream - Starman - It Ain't Easy - Lady Stardust - Star - Hang On To Yourself - Ziggy Stardust - Suffragette City - Rock 'n Roll Suicide

Ryko bonustracks: John, I'm Only Dancing [single version] - Velvet Goldmine - Sweet Head [take 4] - Ziggy Stardust [demo] - Lady Stardust [demo]

30th anniversary bonus cd: Moonage Daydream [Arnold Corns version] - Hang On To Yourself [Arnold Corns version] - Lady Stardust [demo] - Ziggy Stardust [demo] - John, I'm Only Dancing [single version] - Velvet Goldmine - Holy Holy - Amsterdam - The Supermen - Round and Round - Sweet Head [take 4] - Moonage Daydream [new mix]

Reacties

Populaire posts van deze blog

Over congressen en vliegtuigen

IJzeren Poort

Flatten the curve