Traveling Wilburys

Traveling Wilburys Collection (2007)

The Traveling Wilburys CollectionEindelijk, hij is er: een prachtige box met het werk van het hobbygroepje van George Harrison, Tom Petty, Bob Dylan, Jeff Lynne en Roy Orbison.

Nelson Spike Wilbury (George Harrison) was natuurljk de gitarist van de Beatles.

Lucky-Boo Wilbury (Bob Dylan) is de Wilbury met de langste staat van dienst. Voorheen 'Voice of a generation', liedjeszanger van professie.

Otis-Clayton Wilbury (Jeff Lynne) begon zijn carrière in de jaren 60 bij de groep The Move, maar werd veel bekender als de spil van ELO, de groep die in de jaren 70 en 80 niet minder dan 15 keer in de Britse top 10 stond.

Charlie T. Wilbury Jr. (Tom Petty) is een poprocker uit Florida, die met zijn eigen groep The Heartbreakers heel veel succes heeft, vooral in de VS.

Lefty Wilbury (Roy Orbison) was de meest onfortuinlijke van de Traveling Wilburys; hij overleed kort na het uitkomen van het eerste album. Alhoewel de vijf Wilburys allemaal met een zonnebril op de hoes van dat eerste album stonden, was Lefty de enige die van die zonnebril zijn handelsmerk maakte vanaf het begin van zijn carrière.

Volume 1Het verhaal begon als een tussendoortje. 1988. Harrison moet nog een B-kantje voor een single maken en nodigt Orbison en Lynne uit om te helpen. Harrison boekt wat tijd in de opnamestudio van Dylan in California. Dylan is toevallig op de zaak en wil wel even meedoen. Harrison heeft zijn gitaar de avond daarvoor bij Petty thuis laten liggen en gaat hem onderweg even langshalen. Handle with Care is het resultaat. De platenbazen zijn zo snugger om te begrijpen dat dit veel te goed is voor een B-kant. En de mannen hebben zoveel plezier met z'n vijven dat ze in de volgende tien dagen een heel album maken. Meer tijd hebben ze niet, want Dylan moet weer eens op toernee. Volume 1 is het zeer succesvolle resultaat.

Traveling Wilburys

Twee maanden later overlijdt Roy Orbison.

Volume 3Twee jaar later maken de vier overgebleven Wilburys een tweede album, om onduidelijke redenen Volume 3 genaamd. De meest voor de hand liggende reden is dat het solo-album dat Tom Petty in de tussentijd uitbracht (Full Moon Fever) voor volume 2 kan doorgaan. Immers Harrison, Lynne en Orbison werkten daaraan mee.

Beide cd's zijn al jaren out-of-print. En nu eindelijk deze zeer goed verzorgde heruitgave. In een prachtig dubbel digi-pack. Beide originele albums geremastered, met bonus tracks. En een dvd met interviews en video's. Opnieuw een voorbeeld van een zeer geslaagde heruitgave van "ouwe meuk".

Een waar genoegen voor het oor. Top!

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Gezellig een stukje varen - Albert Edelfelt, twee schilderijen