In de selectie

iSELECT, David Bowie

iSELECT - David Bowie (2008)

In juni kwam de Engelse krant Mail on Sunday met een aardigheidje: een gratis cd'tje. Op die cd twaalf Bowie-songs, door Bowie zelf geselecteerd uit zijn omvangrijke oeuvre. Erg aardig van de krant. Maar voor de niet-Britten op deze wereld om gek van te worden! Want hoe kom je als fan van buiten het Verenigd Koninkrijk aan die cd?

Daar wisten de platenbazen wel wat op: we zijn nu een paar maanden verder en de cd is over de hele wereld officieel uitgbracht, onder de titel iSELECT. Dus hebben we er weer een Bowie-compilatie bij, de zoveelste. En zoals bijna altijd, ook deze keer staan er weer enkele bijzondere tracks op. Twee stuks.

De eerste is Some Are, een opname uit de Low-sessies uit 1977. Geschreven samen met Brian Eno. Een ambient stuk dus, geheel in de stijl van Warszawa en Art Decade en zo. Met dit verschil, dat dit niet geheel instrumentaal is: Bowie zingt. Misschien niet de beste maar in elk geval een interessante song. Some Are was eerder verschenen als bonustrack op de Rykodisk-uitgave van Low uit 1991. Inmiddels al heel lang out-of-print.

De tweede is een remix van mijn favoriete track van het zo verguisde 1987-album Never Let me Down: Time Will Crawl. In deze remix is de gitaar van Peter Frampton nadrukkelijk naar voren gehaald. Het typische jaren 80-geluid, met de drumcomputers en synthesizers heeft plaatsgemaakt voor een moderne frisse gitaarsound. Het toch al uitstekende nummer is hierdoor nóg beter geworden.

De andere tien tracks op deze verzamelaar kennen we al van de albums. Het bijzondere van deze tien is het feit dát ze zijn gekozen. Want Bowie heeft niet zijn grote hitssuccessen geselecteerd voor deze compilatie. Lady Grinning Soul, The Bewlay Brothers, Teenage Wildlife, we komen in de uithoeken van 's mans repertoire. Eigenlijk alleen Life on Mars? en Loving the Alien zullen bij het publiek bekend zijn.

Er zit een mooi boekwerkje bij de cd, met daarin Bowie's persoonlijke toelichting op zijn keuze van liedjes.

Voer voor fans.

Tracklist:

Life on Mars? - Sweet Thing/Candidate/Sweet Thing (reprise) - The Bewlay Brothers - Lady Grinning Soul - Win - Some Are - Teenage Wildlife - Repetition - Fantastic Voyage - Loving the Alien - Time Will Crawl (MM remix) - Intro/Hang on to Yourself

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Gezellig een stukje varen - Albert Edelfelt, twee schilderijen