Break!

Regenjas FranzVandaag, zondag 9 maart, zien we een min of meer abrupte overgang van het sportseizoen. And now for something completely different. Het schaatsseizoen is klaar, en het wielerseizoen gaat van start. Even een kort moment van bezinning: terugkijken op het schaatsen, vooruitkijken naar het wielrennen.

Schaatsen

Met de WK-afstanden komt er een einde aan een lang seizoen. Het seizoen van Sven Kramer en Jeremy Wotherspoon. Vooral van Sven, die bijna alles won wat hij wilde winnen. Wat hij dit weekend tijdens de WK-afstanden liet zien liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Kramer was dit hele jaar een klasse apart, op de manier waarop in het verleden ook mannen als Schenk, Heiden en Koss klasses apart waren. Voor Sven zal het erom gaan om dit niveau nog twee jaar, tot aan de spelen van Vancouver, vast te houden.

Ard SchenkEric HeidenJohann Olav KossSven Kramer

Maar het was dus ook het seizoen van Wotherspoon. Terug na een sabbatical in 2006/2007. En hoe! Alle 500 meters van Wotherspoon dit jaar waren speciaal. Een lust voor het oog, de snelste man op schaatsen ooit. Het hoogtepunt van het seizoen vond ik Jeremy's fenomenale wereldrecord van 34.03 in november in Salt Lake City.

Jeremy Wotherspoon

Maar goed, de schaatsen gaan een half jaartje in het vet; in oktober gaan we weer verder.

Wielrennen

De start van Parijs-Nice vanmiddag betekent het begin van het voorjaar. De rit naar de zon. Na een lange winter staan we weer te trappelen om te beginnen. De voorbereidende schermutselingen op de fiets -Omloop Het Volk- vallen in het niet bij het geruzie aan de bestuurstafel. Net als vorig jaar is er weer hoogoplopende onenigheid tussen de wereldbond UCI en de organisator van de grote koersen ASO. Wie begrijpt waar het over gaat mag zijn vinger opsteken. De onderliggende reden is natuurlijk geld, maar in de publiciteit gaat daar de discussie niet over. Nee, dan hebben ze het over wie mag bepalen welke ploegen bij welke koers aan de start mogen staan. En de ploegen zelf lijken in deze strijd bar weinig invloed te hebben. Schadelijk voor de sport in zijn geheel. Niemand is hiermee gediend. De gezamenlijke aanpak van de dopingpraktijken verdwijnt uit zicht. De ploeg van tourwinnaar Contador dreigt straks niet mee te mogen doen aan de Tour de France. Sponsors haken af. En als dat zo doorgaat haakt ook het publiek af. Een neerwaartse spiraal.

Terwijl het toch in de kern een geweldige sport is. Tot oktober gaan we proberen zoveel mogelijk ervan te genieten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

Het wonder van Haarlem