The Eagles are coming!

Volgende maand, op 1 en 3 april spelen de Eagles in Ahoy'. Mooie gelegenheid om de archieven in te duiken. En wat een stukje op mijn weblog over Vara's Popgala in 1973 dan niet allemaal teweeg kan brengen. Ik heb inmiddels drie cd'tjes met alle liedjes zoals ze zijn uitgezonden. Opnames gemaakt met een bandrecorder vanaf de tv. Dat was in die tijd nog mono. Ik herinner me dat de omroepen in die tijd zo af en toe iets experimenteels deden om een tv-concert toch in stereogeluid in de huiskamer te kunnen brengen. Dan werd het geluid tegelijkertijd ook uitgezonden via de FM-zender van Hilversum-3. Maar bij dit Popgala was dat niet het geval.

De tv-uitzending was niet live. Uit alles wat de optredende artiesten speelden is een selectie gemaakt voor de uitzending. Maar wat dus niet geselecteerd werd (criteria?), staat dus ook niet op die cd'tjes. Sterker nog, ik heb nergens een bron kunnen vinden waaruit blijkt wát er dan gespeeld is. Dat blijft voor het grootste deel nog ongewis.

Voor het grootste deel. Want inmiddels weet ik wel wat The Eagles hebben gespeeld. Sterker nog: ik heb er alle originele opnames van: de hele set, beeld en geluid, op een dvd.

The Eagles in 1973, vlnr Henley, Leadon, Meisner en FreyLine-up:
- Glenn Frey, gitaar en zang
- Don Henley, drums, gitaar, zang
- Randy Meisner, basgitaar, zang
- Bernie Leadon, gitaar, mandoline, banjo, zang

Complete setlist Voorburg, maart 1973: Handsome Devil - Take it Easy - Tequila Sunrise - Saturday Night - Peaceful Easy Feeling - How Long - Certain Kind of Fool - Outlaw Man - Out of Control - Tryin' - Witchy Woman - Early Bird

Buitengewoon concert, hun eerste in Nederland. Ze speelden onder andere enkele songs van hun tweede album, Desperado, dat ze vlak daarvoor in Londen hadden opgenomen maar dat nog niet uit was. Voor het publiek dus de allereerste kennismaking met wat nu klassieke popsongs zijn, zoals Tequila Sunrise (met nog een totaal andere tekst voor het laatste couplet) en Outlaw Man. Wat opvalt is de bescheiden rol die Henley nog speelt. De meeste lead-vocals zijn voor Frey. Het verhaal achter How Long is ook mooi. Geschreven door hun vriendje J.D. Souther. Na het popgala hebben ze het nooit meer gespeeld. Helemaal vergeten. Totdat de popgala-opname kort tijd geleden op youtube opdook (en Leo Blokhuis hen daarop attenteerde). De mannen vonden het toch wel een leuk liedje, zo leuk dat ze besloten om het op te nemen voor hun 2007-album The Long Road Out of Eden. Het werd zelfs de single.

Hieronder de popgalaversie van How Long zoals die op youtube staat. Laat je niet foppen door de lettertjes die erbij staan: dit is uit 1973 en niet uit 1972.

Thanks Gert!

Reacties

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

De mate van rampzaligheid