De romantiek van Eddie

The Rime of the Ancient Mariner

Ik heb het altijd al gezegd: heavy metal is romantiek. Dat is het al vanaf het moment dat het een naam kreeg in Steppenwolf's Born to be Wild uit de romantische road-movie Easy Rider in 1968. Niet de romantiek van het kaarslicht, van de zwoele muzakklanken en kleffe gedichten, maar de échte romantiek. Over hel en verdoemenis, over onbereikbare idealen, verzuchtingen over de verworpenen der aarde. En dan niet om er iets aan te veranderen, nee, de échte romanticus zwelgt juist in al die ellende en wil het liefst dat het allemaal zo vreselijk blijft. Die romantiek, dat is de échte heavy metal.

Iron Maiden, die Britse band, is het prototype. En hun magnum opus staat op hun 1984-album Powerslave en heeft de titel The Rime of the Ancient Mariner. Inderdaad, een lied waarin dat fameuze gedicht van Coleridge wordt naverteld.

Iron Maiden with Eddie

De band bestaat al heel wat jaartjes en toert nog steeds met veel succes rond. En nog steeds samen met Eddie the 'Ead, de altijd zo gezellige mascotte van de band. Op 16 augustus speelt Iron Maiden in Assen. Misschien wel eens leuk om te gaan kijken en luisteren. Ik zal het eens aan El voorstellen. Het is immers nooit te laat voor échte romantiek.

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Gezellig een stukje varen - Albert Edelfelt, twee schilderijen