aanraken is zetten

NK schaken - zesde ronde - Tiviakov-Nijboer 0-1

Het topduel in de zesde ronde van het open NK schaken in Dieren tussen Sergei Tiviakov en Friso Nijboer had een bizar en krankzinning slot. Met indrukwekkend spel had Tiviakov, de regerend nationaal kampioen, Nijboer in een bijna uitzichtloze situatie gemanoeuvreerd. De rollen werden echter geheel omgedraaid na een fatale vingerfout van Tiviakov.

stelling na de 97e zet van zwart

Terwijl hij schaak stond, speelde hij 98.Df4+ en drukte toen de klok in, waarop Nijboer protesteerde. Naast twee minuten tijdstraf kreeg Tiviakov ook de opdracht om verder te spelen met het aangeraakte stuk. Het schaak was alleen op te heffen geweest met de verliezende zet 98.Db5. Tiviakov sputterde nog wel enkele minuten tegen na zijn vingerfout, maar niet veel later verliet hij zonder een woord te reppen de speelzaal.

Onlangs bij het NK had Nijboer nog een remiseclaim tegen Tiviakov verloren, nu stond hij wel aan de goede kant van de regel. "Dit komt wel weer goed. Je moet zoiets gewoon even laten bezinken," was het laconieke commentaar van Nijboer. "Het is jammer voor Sergei, want hij had bijzonder goed gespeeld," zo wreef de winnaar nog wat extra zout in de wonde.

bron: NOS Teletekst

Bij het zogenaamde "vluggeren" kenden we dit soort problemen nooit: wanneer je schaak over het hoofd zag, dan hakte de tegenstander gewoon je koning van het bord - einde partij.

Reacties

Isis zei…
Het lijkt wel een schaakwedstrijd tussen mij en onze broer Mark. Die was ook altijd zo streng ;-)
Isis zei…
Van dat 'vluggeren' had onze broer Mark ook nog nooit gehoord.. Of.. hij hield zich eigenlijk gewoon aan de regels. Ik kan me nog herinneren dat hij mij schaken leerde. Omdat dat voor een vier- of vijfjarige nogal een hele zit was en niet altijd even spannend, was ik het wel eens zat. Om er dan voor te zorgen dat het spel snel af was, probeerde ik mijzelf schaak te zetten...Dat mag natuurlijk niet en Mark ging daar dus niet mee akkoord! Met opgeven echter ook niet...
FritZ zei…
Aha dus ook vroeger was Mark al zo ;-)

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Gezellig een stukje varen - Albert Edelfelt, twee schilderijen