Music Map

Toevallig stuitte ik bij mijn zoektocht op het internet naar informatie over Arthur Lee en Love op een zeer interessante site: the Music Map. Een in mijn ogen geslaagde poging om artiesten en bands ten opzichte van elkaar te representeren op een wijze waarbij de kans dat mensen de muziek van beide waarderen wordt uitgedrukt in hun afstand. Klinkt ingewikkeld. Een voorbeeldje helpt.

Ik heb de map gevraagd van David Bowie. Die zie je in het midden. Allerlei andere artiesten staan eromheen gegroepeerd, waarbij het dan gaat om de onderlinge relaties. Opvallende namen: Pulp, Tindersticks, Depeche Mode. Op de map kun je vervolgens op artiesten doorklikken, die dan op hun beurt in het midden komen te staan waarna er weer anderen omheen worden geplot. Erg leuk tijdverdrijf.

Reacties

Birdy Num Num zei…
Ik kan niet goed de samenhang ontdekken tussen Bowie met Pulp, Tindersticks en Depeche Mode, voor mij zijn het allemaal totaal verschillende bands (Bowie zanger).
Ik was ooit overigens ook een groot liefhebber van de Tindersticks :)
Fury Noir zei…
Ik realiseerde me die samenhang ook niet. Die samenhang zit volgens de makers van de site in de voorkeuren van de luisteraars. Kennelijk zijn er veel fans van zowel Bowie als Pulp en de Tindersticks.
De vraag is natuurlijk op welke gegevens de makers zich baseren.
Sharkroom101 zei…
Een kleine steekproef met Kate Bush levert een zeer nabije link op met Heather Nova, hetgeen in mijn geval ERG klopt.
Hoe ze het doen is niet zo belangrijk, de vormgeving is leuk en (na 17 seconds) redelijk overzichtelijk. Je kunt in ieder geval weer 'onbekende' 'sounds-like' artists vinden.

Franz, bedankt voor de tip!

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Gezellig een stukje varen - Albert Edelfelt, twee schilderijen