Artiest van de Week - Scott Walker

The Drift

Scott Walker, echte naam Noel Scott Engel (Hamilton (Ohio), 9 januari 1943) is een Amerikaanse singer-songwriter die sinds de jaren zestig in Groot-Brittannië woont. Walker werd bekend met het trio The Walker Brothers. In de jaren zestig hadden ze enkele grote hits, waarvan Make It Easy On Yourself en The Sun Ain't Gonna Shine Anymore de bekendste zijn (nummer 1 in Engeland).

Als je deze liedjes voor het eerst hoort, dan herken je direct Scott's prachtige diepe stem, een van de mooiste stemmen van de rock.

In 1967 werden de Walker Brothers (overigens geen familie van elkaar) ontbonden en ging Scott Walker solo verder. Vanaf dat moment heeft het grote publiek nooit meer iets van hem vernomen. Die solo-carrière is er een van iemand die misschien wel de ultieme cult-artiest genoemd kan worden. Ik ken geen enkele andere Amerikaan die zoveel invloed heeft gehad op de rock-muziek, terwijl nagenoeg niemand hem kent.

In de jaren zeventig kwam er af en toe wat werk van hem uit, maar feitelijk leek hij verdwenen. Totdat in de jaren tachtig artiesten als David Bowie, Julian Cope, Bryan Ferry, Ultravox en Marc Almond hem roemden vanwege zijn werk en hem noemden als een van de belangrijkste inspiratiebronnen voor hun eigen werk. Cope stelde in 1981 een Scott Walker-compilatie samen getiteld “Fire Escape in the Sky: The Godlike Genius of Scott Walker”. Bowie coverde Walker's "Nite Flights" op diens Black Tie White Noise-album in 1993.

In 1995 verscheen van Walker het album "Tilt". Lovende kritieken, maar commerciëel opnieuw geen succes. Het bleef weer meer dan tien jaar stil.

En dan in mei 2006 is er een nieuw album: "The Drift". Wederom: lovende kritieken, vanuit de hele wereld.

Ik heb het album nog niet gehoord. Ik lees er eigenlijk vanmorgen voor het eerst over. Ik ga het snel opzoeken en beluisteren. Deze week is het Scott Walker-week bij Fury Noir. Recensie volgt.

Update 15 augustus:

Ik heb de cd nu drie keer van voor tot achter beluisterd. Ik ben langzaam gek aan het worden. Wat voor dag is het vandaag? Wie ben ik? Wat hoor ik?

Reacties

Jaap zei…
We zullen de cd een sgana opsporen op torrentspy. Ken de hele beste man niet, alleen de Bowie cover.........die vind ik overigens niet zo denderend :-)

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Gezellig een stukje varen - Albert Edelfelt, twee schilderijen