Baslijntjes Top 10 - 2

Rinus GerritsenRadar Love / Golden Earring [Rinus Gerritsen]

Het belangrijkste moment uit de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek: de ontmoeting tussen Rinus Gerritsen en George Kooymans. Zullen we een bandje beginnen? Ergens zo rond 1961 moet dat geweest zijn, in Den Haag.

George speelt beter gitaar dan Rinus, dus Rinus moet dan maar gaan bassen. Geld om een echte basgitaar te kopen is er niet, dus bouwt Rinus' vader er zelf één -de beroemde rode Darwin basgitaar waar Rinus nu nog op speelt-, op aanwijzingen van Rinus. Na wat personele wijzigingen in de eerste jaren kennen we het resultaat sinds 1970 als Golden Earring, met naast Kooymans en Gerritsen de heren Cesar Zuiderwijk op drums en Barry Hay als zanger. In Nederland zijn ze dan al absolute sterren en hun grote internationale doorbraak komt in 1973, na jaren van keihard werken, met Radar Love, een enorme hit die nog steeds wereldwijd wordt beschouwd als een van de top rock 'n rollsongs aller tijden.

Radar Love heeft alles wat een rock 'n rollsong nodig heeft: een stuwend ritme, een pakkend gitaarriffje, een tekst over auto's, seks en drama, maar bovenal heeft Radar Love een geweldig basloopje:

G --------------------------------------------------------------
D --------------------------------------------------------------
A ------------------------0-------------------------------------
E ---2--2--2--2--2--2--2-----------2--2--2--2--2--2--2--0-------

Radar Love is de ultieme bass song. Niet voor niets gebruikt Rinus bij concerten dit nummer om de bassolo een plaatsje te geven. Altijd, zo vlak voor het einde van het optreden. Steamin'.

Rinus speelt het met plectrum, zoals het natuurlijk hoort. Al jarenlang de beste bassist van Nederland. Zonder concurrentie.

RinusCesarBarryGeorge

Reacties

Baba O'Riley zei…
Je begrijpt dat ik ERG benieuwd ben naar wat dan op nr1 staat.......aangezien dit de ultimate bass song is :-)

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Gezellig een stukje varen - Albert Edelfelt, twee schilderijen