Baslijntjes Top 10 - 3

Riders on the Storm / The Doors [Ray Manzarek - Jerry Scheff]

Op plaats 3 staat, verrassend, geen bassist, maar een keyboardspeler. Het is Ray Manzarek van The Doors, die band zonder bassist. Ze hadden nooit iemand konden vinden die de baspartijen zo wilde spelen als de band dat wilde. Dus speelde Manzarek de baspartijen met zijn linkerhand op een Fender Rhodes Piano Bass, bovenop zijn Continental Vox-orgeltje. Ging eigenlijk best prima. Zo heeft-ie zelfs een keer tijdens een concert in Amsterdam in 1968 ook nog zeer succesvol de zangpartijen voor zijn rekening genomen, nadat Morrison vlak voor het optreden met iets te veel chemicaliën in zijn lijf in het ziekenhuis was opgenomen.

Op de zes klassieke elpee's die The Doors tussen 1967 en 1971 met Morrison hebben gemaakt staan erg veel leuke baslijntjes. Allemaal van de hand van Manzarek dus. De leukste is de laatste song op het laatste album dat ze met zijn vieren maakten: Riders on the Storm uit 1971. Tijdens de opname in de studio was er overigens wel een ingehuurde bassist aanwezig, sessiemuzikant Jerry Scheff. En Jerry mocht dus dit lijntje spelen:

G --------------------------
D --------------------------
A -----2-----2--------4-----
E --0-----3-----0--5-----5--


Twee maten lang kort, eindeloos herhaald. Betoverend, bijna magisch.

L.A.Woman

Die elpee overigens, L.A.Woman dus, is een eldorado voor bassisten. Tien songs, alle tien voorzien van een baspartij om door een ringetje te halen. Het beluisteren van dit album is als een masterclass voor beginnende bassisten.
Tracklist:
The Changeling - Love her Madly - Been Down so Long - Cars Hiss by my Window - L.A.Woman - L'America - Hyacinth House - Crawling King Snake - The Wasp (Texas Radio and the Big Beat) - Riders on the Storm

Reacties

Baba O'Riley zei…
Beste Doors album!!!
Unknown zei…
Ja die kennen we dan weer wel :-)

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Flatten the curve

Lemming management