Zand en duinen

GPS-dingetjeEn terwijl de sportievelingen (ver in de meerderheid) zich te buiten gingen aan diverse zéér actieve activiteiten op het strand (voetbal, volleybal, spectaculair blowkarten -Oud-Beijerland dient zich voor te bereiden op een onrustige zomer-, een GPS-speurtocht), hield ik me op deze stralende warme zaterdag aangenaam bezig met het recreatieve programma. En dat programma kende twee bijzondere elementen: 's morgens maakten we op het strand onder deskundige leiding van medewerkers van de zand-a-ca-de-mie een sculptuur, en 's middags leidde boswachter Bert ons op een interessante duinwandeling door het zuidelijkste Kennemerduingebied.

De zand-a-ca-de-mie had gezorgd voor vijf kuub jong rivierzand, uitermate geschikt materiaal voor het maken van een sculptuur. Want met het sterk geërodeerde zand van het strand kun je natuurlijk niet veel. De benodigde sculptuurtechnieken hadden we vrij snel onder knie. Het begon met scheppen - mengen - stampen, waarmee we een zeer stevig massief zandblok samenstelden. Daarna bewerkten we dat blok met plamuurmessen en andere scherp materiaal, waarmee de wonderlijkste vormen ontstonden. We werkten in vijf teams aan onze creaties. Aan het einde van de morgen hadden we een lokomotief uit het zandblok bevrijd. Grappig om te doen.

de zandtruckde zandzeemeerminde zandlokomotief

ZeewolfsmelkDe ontspannen middagwandeling door het duin leerde me veel over de nog maar zeer korte geschiedenis van dit bijzondere gebied. Onverwacht ontstaan na de verlenging van de pieren van het Noordzeekanaal in de jaren zestig. Boswachter Bert legde ons aan de hand van de vegetatie uit hoe dat proces is verlopen. Hij vertelde over de pioniers (de duindoorn), over de duinslufters, leerde ons zeewolfsmelk en wilde asperge herkennen. Verhalen over scheurbuik, over een schuitengat, over konijnen (die daar niet voorkomen), over kalkrijke en kalkarme grond. Op de weg terug ging het meer over de Tweede Wereldoorlog: bunkers, bombardementen en konijnen (die daar toen wel voorkwamen). Gevariëerd en toch leuk. Aan het slot nodigde hij ons uit om een andere keer nog eens een tochtje met hem te maken, maar dan vanuit Duin en Kruidberg of Elswoud, "want daar is nog veel meer te zien en over te vertellen". Gaan we zeker een keer doen.

blowkarten

Reacties

Isis zei…
Wel fijn een wandeling door de duinen, maar dat blowkarten ziet er wel geweldig uit!

Populaire posts van deze blog

IJmond e.o.

kersen keren

De mate van rampzaligheid