De oogkleurpuzzel

Hoe krijg je een groep mensen op een verjaardagsfeestje met z'n allen in een hoogoplopende discussie over een tamelijk vergezocht vraagstuk? Laat dat maar aan Mark over; dat is hem wel toevertrouwd.



Op een afgelegen eiland woont een stam van duizend mensen. Er zijn 100 mensen met blauwe ogen en 900 mensen met bruine ogen, maar dit weten de eilandbewoners zelf niet. Hun religie verbiedt de bewoners namelijk om de kleur van hun eigen ogen te weten, het is zelfs verboden om over de kleur van ogen te praten. Op het eiland is geen enkel spiegelend oppervlak te vinden, dus bewoners kunnen in principe niet ontdekken welke kleur ogen ze hebben. Als iemand tóch ontdekt welke kleur ogen hij (of zij) heeft, dan pleegt deze persoon de volgende dag om 12 uur ’s middags ritueel zelfmoord op het dorpsplein - in aanwezigheid van de complete stam.

Op een dag komt er een blauwogige bezoeker op het eiland. Hij wint het vertrouwen van de stam en op een avond spreekt hij op het dorpsplein de complete stam toe. Hij weet niets van hun religie en zegt in zijn toespraak: “Wat grappig dat er op dit eiland ook mensen met blauwe ogen wonen.”

Wat is het gevolg van deze uitspraak?



Van de wiskundemeisjes, vertelde hij erbij. Mark was wel zo fair om na enige tijd de redenering die tot het volledige en juiste antwoord leidt uit te leggen (en dat is niet 'niets'). Maar dat bleek niet voor iedereen een voldoende uitleg; de discussie hield gewoon aan.

Een zeer aardige logische puzzel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

Het wonder van Haarlem