De wissel

Dick Advocaat haalde ooit Robben naar de kant voor Bosvelt. Bij de stand 2-1 voor Nederland tegen Tsjechië. En zoals bekend mag worden verondersteld liep het verkeerd af: Tsjechië won met 3-2.

Van Basten haalt Engelaar in de rust naar de kant en laat Robben invallen. Bij de stand 1-0 voor Nederland tegen Frankrijk. En zoals bekend mag worden verondersteld loopt het goed af: Nederland wint met 4-1.

San Marco deed dus precies het tegengestelde van wat Advocaat deed. Hij veranderde de aanvallende taktiek -die niet goed uitpakte in de eerste helft- in een hyperaanvallende taktiek. Zo noemde de Franse tv-commentator het. Dapper, slim, meesterzet, geniaal? Of naief? De Franse coach Domenech zei na afloop dat hij precies hetzelfde gedaan zou hebben; je kon goed zien dat zijn neus begon te groeien. Er zijn niet veel coaches die hun ploeg zo laten spelen. Alle andere ploegen zetten een veiligheidsslot op de deur wanneer ze op voorsprong staan, ze gaan allemaal achteruit. En alleen Marco coacht tegen die draad in: de aanval is de beste verdediging. En een winnende coach heeft altijd gelijk.