Tovenaar

We hebben het hier helemaal nog niet over Jan Marijnissen gehad. De mond is al twee weken vol van de Maradona van de Bosporus (Emre), van de Cruijff van de Balkan (Modrić), maar wat vinden we eigenlijk van de Tovenaar van Oss?

Gisteravond zat ik in het vliegtuig terug uit Parijs naast een vrouw die vertelde dat ze een week in de woestijn in Abu Dhabi had doorgebracht. Zonder krant, zonder tv, zonder internet. Of er nog wat was gebeurd, vroeg ze. Haar belangrijkste zorg bleek of de bussen al weer reden. Ik heb haar maar gerustgesteld -ja, de bussen rijden weer- en haar de schok van het nieuws dat Jan stopt als fractievoorzitter maar bespaard. Op sommige momenten moet je mensen tegen zichzelf in bescherming nemen.

De SP heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld van een radicale maoistische splintergroepering tot een grote linkse volkspartij. En die ontwikkeling vond plaats onder de strakke en directe leiding van één man: Jan. De SP is Marijnissen, Marijnissen is de SP. Hij heeft de SP zodanig georganiseerd dat hij en alleen hij bepaalt hoe de partij zich opstelt. Hij was niet alleen fractievoorzitter, maar ook partijvoorzitter. (Ik ben trouwens benieuwd of hij die functie ook neerlegt, daar heb ik eigenlijk niets over gehoord.)

Marijnissen voelde zich gepiepeld door de PvdA bij de laatste kabinetsformatie: dat de SP niet mocht meeregeren lag aan Bos en zijn vriendjes. De vierkante cirkel. Sindsdien zijn de persoonlijke en politieke verhoudingen tussen de PvdA en de SP ernstig vertroebeld. En, laten we wel wezen, de twee grote thema's in de Nederlandse politieke ontwikkeling van deze tijd zijn de vraag of Rita Verdonk een succesvolle volksbeweging kan opzetten, en de vraag of de SP de traditionele rol van de PvdA als linkse volkspartij zal overnemen. Met de PvdA al maandenlang op -4 zetels in de peilingen lijkt die race gelopen.

Maar nu Jan ermee ophoudt is het weer helemaal open. Alsof Sneijder bij 2-0 voor in de rust tegen Rusland zegt: "ik trek het niet meer, coach, laat Agnes Kant de tweede helft maar op 10 spelen".

Reacties

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

De mate van rampzaligheid