Oranje
Oranje, oranje, oranje, overal waar je kijkt, en overal waar je niet kijkt, het is allemaal oranje. Een verschrikkelijk lelijke kleur. De kleur van sinaasappels, van die afschuwelijke, in de evolutie volkomen mislukte citrusvruchten. Ergens onderweg op de Darwinweg door de tijd hebben deze appeltjes van oranje een afslag gemist, dat kan niet anders. Er zijn mensen die bij de lunch zo’n sinaasappeltje eten. Ik zelf doe dat nooit, maar ieder zijn meug denk ik maar.
Dat eten van een sinaasappel is een project op zich. Dat begint bij de schil: die is zo hard, taai en diep dat het verwijderen daarvan je op zijn minst vier vingernagels kost. Maar met stug volhouden kom je er uiteindelijk wel. Ondertussen wel oppassen voor die gemene straaltjes zuur sap die zo maar uit de vrucht in je ogen kunnen komen. En als dan die schil er eindelijk af is, dan verschijnt er zo’n vies wit bitter vliesje om de vrucht, dat je er zorgvuldig dient af te pulken, terwijl dat zure sap pijnlijk binnendringt onder de nagelriemen van je vingers. En kijk zeker uit wanneer je kleine wondjes aan je vingers hebt. Wanneer dat dan ook geslaagd is kun je beginnen om de sinaasappels in partjes te verdelen. Doorgaans is het meer slopen dan verdelen, dus ook hier is voorzichtigheid geboden. Met zorg dienen alle harde witte randen handmatig te worden verwijderd. Ondertussen heeft zich op je bord dus al een hele verzameling afval verzameld naast de eigenlijke vruchtdelen. En wanneer je dan denkt dat je lekker kunt gaan eten, nou, vergeet het maar. Bij elke hap moet je oppassen dat je geen pitten inslikt. Die pitten verzamel je voor in de mond en dien je een voor een uit te spugen. Goed mikken, zodat ze midden in de stapel afval op je bord terecht komen. De vrucht is ofwel kurkdroog, omdat de vrucht de ingevroren reis van een zuidland naar de AH niet goed heeft doorstaan, of hij is zo nat dat het sap in straaltjes over je kin op je overhemd en op je stropdas druipt. Na de lunch even tandenpoetsen, douchen en omkleden.
Ik ben niet zo gek op sinaasappelen.
Reacties