De Haarlemse Luilakmarkt

Traditioneel is er op de vrijdag voor Pinksteren in de binnenstad van Haarlem de Luilakmarkt, ook wel "potjesmarkt" genoemd. Elly en ik, nog kersverse Haarlemmers, besluiten om eens een kijkje te nemen. We nemen de bus naar de stad en stappen uit voor de V&D. Het is daar al drukker dan normaal op een vrijdagavond, overal lopen mensen met witte plastic tassen waar allerlei groen uitsteekt. We lopen de kant uit waar al die mensen vandaan komen. Onderweg komen we langs winkels waarvan de ruiten ingesmeerd zijn met afwasmiddel. Hier en daar zijn nog winkelmedewerkers bezig om de ruiten in te soppen. Kennelijk niet om de ramen te wassen, want ze smeren alleen het afwasmiddel er op. Bijzonder. Binnen enkele minuten staan we op de Raamgracht, waar het een drukte van jewelste is. Zover het oog reikt, aan beide zijden van de gracht staan marktkraampjes waar planten worden verkocht. Dit is dus die Luilakmarkt, die tot ver buiten de landsgrenzen vermaard zou zijn. We schuifelen eens langs de ene kant van de gracht, we banen ons een weg door de menigte aan de andere kant van de gracht. Planten, planten, planten. We kiezen er dan voor om op een terrasje een cappuccino (El) en een biertje (Franz) te drinken. Wat een mensen zijn er op de been! En allemaal lopen ze met zo'n wit tasje met plantjes te zeulen.

We besluiten dat we het niet kunnen maken om met lege handen terug naar huis te gaan en gaan dus weer terug om een fraaie bougainville te scoren. In ruil voor 10 euro krijgen we ook zo'n mooi wit plastic tasje. Helemaal happy gaan we terug naar de bushalte - we horen er nu pas echt bij: Elly en Franz zijn ingeburgerd in Haarlem!

De jaarlijkse Luilakmarkt begint op vrijdagavond voor Pinksteren en duurt tot de volgende morgen

Reacties

Felix zei…
Het insmeren met afwasmiddel is ter preventie van het al even folkoristische kaarsvetkliederen. Morgenochtend vroeg gaan kinderen de straat op met blikjes achter hun fiets gebonden of gewapend met kaarsvet om opruiende teksten op ramen te schrijven. Vroeger was dat: luilak en schavuit, tegenwoordig kankerhoer en kutmarokkaan. Door het afwasmiddel krijgt het kaarsvet geen grip. Maar ik krijg al heimwee als ik jullie belevenissen lees, we moeten binnenkort maar eens op de Botermarkt een terrasje pakken!

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

De mate van rampzaligheid