A Family Affair

De House-aflevering van vanavond was weer geweldig! We hebben het hier over aflevering 21 van het derde seizoen, Family Affair. Ik zou bijna zeggen: verplichte kost voor projectmanagers. Zo veel aspecten van projectmanagement kwamen hier in een tijdsbestek van nog geen uur voorbij.

Voor diegenen die de aflevering niet hebben gezien in het kort even het verhaal. De 14-jarige Nick heeft leukemie en staat op het punt om een beenmergtransplantatie te ontvangen van zijn jongere broertje Matty. Op het moment suprème blijkt Matty echter het een of ander onder de leden te hebben, waardoor de transplantatie geen doorgang kan vinden. Dan begint er een race tegen de klok, want zonder transplantatie heeft Nick nog slechts vijf dagen te leven. De opdracht voor Dr. House en zijn team is uit te vinden wat Matty mankeert, en vervolgens Matty te genezen en die transplantatie alsnog uit te voeren, voordat die vijf dagen zijn verstreken.

Time Management

House schrijft als eerste een grote "5" bovenaan het whiteboard in de projectkamer. De volgende morgen veegt-ie dat uit en maakt er een "4" van. 's Avonds zet-ie er een "<" voor. Tijd is de grootste vijand; tijd is de nummer-één prioriteit. Dat iedereen in het project dat maar goed weet! Die prioriteit bepaalt alle andere keuzes waar het team voor komt te staan.

Stakeholder Requirements

De belangen van de diverse stakeholders lopen ver uiteen. Allereerst is daar Nick natuurlijk, wiens leven in gevaar is. Maar ook zijn broertje Matty blijkt ernstiger ziek dan het zich aanvankelijk laat aanzien. Dan zijn er de vader en moeder van de jongens, die niets liever willen dan dat hun beide zoons blijven leven. Op een gegeven moment worden ze geconfronteerd met het onmogelijke dilemma, goedkeuring geven om aan Matty een behandeling te geven die aan Nick het leven zal kosten. En als klap op de vuurpijl is daar het hogere ziekenhuismanagement, in de persoon van Dr. Cuddy, dat eigenlijk alles goed vindt als er maar geen juridische aansprakelijkheidsrisico's aan verbonden zijn.

Leiderschap

Eén van de centrale thema's in deze aflevering is de vraag of je als medisch specialist je patiënten moet adviseren omtrent een bepaalde behandeling. House is daar heel rechtlijning in: de specialist is de specialist, die heeft er voor geleerd, en patiënten verwachten juist van een specialist dat hij een mening heeft. House' collega Wilson heeft moeite met dat concept. Die beperkt zich tot het geven van informatie en legt de patiënt, of in dit geval de ouders, slechts de keuze voor. Heel neutraal.

Communicatie Management

Het is volop chaos rond de twee patiënten en hun ouders. In die chaos worden de ouders telkens weer door verschillende artsen geïnformeerd en worden hen keuzes voorgelegd. De artsen zijn het onderling oneens over de te ondernemen stappen. Dat moet fout gaan en dat gaat het ook. Uiteindelijk moet één van de artsen, buiten medeweten van zijn collega's om, zijn boekje te buiten gaan om het leven van één van de jongens te redden.

Risico Management

Tot deze categorie behoort ook het bovenvermelde dilemma waar de ouders voor geplaatst worden. Nick is al opgegeven, en het leven van Matty kan slechts worden gered door Nick als proeftuintje te gebruiken. Een mensenleven als "sunk costs". Ga er maar aan staan!

Het loopt gelukkig allemaal goed af.

House wordt elke week uitgezonden op SBS6, donderdagavond 20:30 uur. Betere tv bestaat er niet. Niet alleen voor projectmanagers.

Reacties

Freek zei…
Zonde Franz.... Loepzuivere hattrick van Makaay laat je zomaar lopen ;-)

Populaire posts van deze blog

5th Dimension Television

kersen keren

De mate van rampzaligheid