Orthodox boffen

bijbelgordelHet RIVM maakt melding van een forse toename van de bof. Voornamelijk in de Nederlandse bijbelgordel, tussen Zeeland en de Veluwe, van Tholen tot Staphorst. Wat blijkt: daar wonen veel orthodoxe protestanten, die hun kinderen niet laten vaccineren tegen deze (en andere) virusziekten.

Hun motivatie is mij niet bekend. Zal wel gebaseerd zijn op de filosofie die we ook kennen van de islam: insj'Allah, als God het wil. Om religieuze redenen weigeren deze orthodoxen alle vaccinaties. Onbegrijpelijk en misdadig vind ik dat. Deze fundamentalisten vinden kennelijk dat zij niet de verantwoordelijkheid dragen voor de gezondheid van hun kinderen. Wanneer je kind ziek wordt, dan zal God daar zo wel zijn redenen voor hebben.

Bestaat toeval of is er sprake van goddelijke interventie? En als God dan ingrijpt in ons medische leven, op welke terreinen grijpt hij/zij dan nog meer in; sport en spel, opleiding en carrière, werk en inkomen, verkeer? Spaanse voetballers doen allemaal een gebedje en slaan een kruisteken voordat de wedstrijd begint. Helpt het? Volgens Johan Cruijff niet ("want dan zouwen alle wedstrijden op een gelijkspel eindigen"). In feite komt het erop neer dat de Insj'Allah-fundamentalisten alle vormen van risico's, dus zowel positieve als negatieve risico's, beschouwen als een Act of God. En het getuigt van hovaardij om jezelf of je gezin daartegen te beschermen, toch? Ik bedoel, zoiets doe je niet.

Ik kan het respecteren wanneer mensen voor zichzelf de persoonlijke afweging maken om een risico voor de eigen gezondheid te accepteren. Maar ik vind het volstrekt onacceptabel dat ouders diezelfde risico's willen voor hun kinderen. Als samenleving kunnen we dat niet accepteren. De ouders van deze zieke kinderen zouden zich voor de rechter moeten verantwoorden wegens misdadige verwaarlozing. En pak ze dan maar goed aan!

Rouvoet, onze minister voor Jeugd en Gezin, zou duidelijk stelling moeten nemen. Als voorman van de ChristenUnie heeft hij waarschijnlijk invloed in orthodoxe kringen. André, verlicht je achterban!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Over congressen en vliegtuigen

IJzeren Poort

Flatten the curve