Steamy Hot

Neil Diamond - Hot August Night (1972)

Neil Diamond - Hot August NightIk ben niet bepaald echt een liefhebber van concertregistraties op cd; ik luister liever naar het resultaat van vaak weken-, maandenlang secuur werk in de studio, dan naar muziek die in twee uur is opgenomen. De balans tussen de instrumenten, het geroezemoes van het publiek, het tussen-de-nummers-door-gebabbel van de artiest in kwestie, de dynamiek van het geluid, doorgaans irriteert me dat. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. The Byrds klonken nooit beter dan op [Untitled], en het beste dat Neil Diamond ooit heeft gemaakt vind ik zijn Hot August Night.

Neil Diamond (New York, 1941) begon zijn carrière in de muziek als songwriter in de jaren zestig. Twee van zijn liedjes werden in 1967 wereldhits van de Monkees (I'm a Believer en A Little Bit Me, A Little Bit You). In diezelfde periode begon hij ook als singer/songwriter zijn eigen liedjes te zingen. En met succes. Hit na hit, eerst in de VS, maar niet veel later ook in Europa en Australië.

the Greek Theatre, LAIn augustus 1972 speelde hij tien avonden voor een uitverkocht Greek Theatre in Los Angeles. Het verhaal gaat dat de bezoekers tot in de boomtoppen zaten. Van het optreden op de 24e werden opnames gemaakt voor een live-album. En gelukkig maar, want dit concert is werkelijk tóp. De geluidsregistratie is fabuleus, wanneer je het nu hoort zou je niet zeggen dat dit uit de oertijd van de popmuziek stamt. En de uitvoering van de uitstekende liedjes is geweldig. Goede band, op de juiste momenten ondersteund door een compleet orkest. En bovenal een goede zanger die geïnspireerd zijn eigen liedjes brengt. Nu, meer dan vijfendertig jaar later, klinkt dit absoluut niet gedateerd.

Dit optreden vind ik het hoogtepunt van Neil Diamond's carrière. Hierna is-tie gaan zwalken. Slappe muzak, mislukte sentimentele duetjes, allemaal flauwe aftreksels van wat hij in deze periode liet horen. Hot August Night is een klassiek album. Hoogtepunt: I Am... I Said. Met de prachtige regels "Did you ever read about a frog who dreamed of being a king. And then became one. Well, except for the names and a few other changes, if you talk about me, the story's the same one". De 2-cd gaat bij mij nog zeer vaak in de gleuf.

Tracklist
Prologue - Crunchy Granola Suite - Done Too Soon - Dialogue - Solitary Man - Cherry Cherry - Sweet Caroline - Porcupine Pie - You're So Sweet (Horseflies Keep Hangin' Round Your Face) - Red Red Wine - Soggy Pretzels - And the Grass Won't Pay no Mind - Shilo - Girl You'll be a Woman Soon - Play Me - Canta Libre - Morningside - Song Sung Blue - Cracklin' Rosie - Holly Holy - I Am... I Said [encores] Soolaimon / Brotherlove's Travelling Salvation Show

Reacties

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

De mate van rampzaligheid