Het hemelse klokkenspel

Danny Federici (1950 - 2008)

Springsteen & Federici

Danny Federici, de keyboardspeler van de E Street Band, is niet meer. Vandaag is hij in een ziekenhuis in New York overleden. In 2005 werd bij hem huidkanker geconstateerd.

Federici was er vanaf het begin al bij, sterker nog, hij was degene die eind jaren zestig Springsteen als zanger bij zijn bandje Child haalde. Die band had hij opgericht samen met drummer Vini 'Mad Dog' Lopez. En met zijn drietjes richtten ze een paar jaar later de E Street Band op. Lopez haakte af vlak voor de grote doorbraak (Born to Run), maar Federici en Springsteen zijn altijd samen gebleven.

Federici speelde heel veel verschillende instrumenten. Klassiek is zijn accordeonsolo in 4th of July, Asbury Park (Sandy) uit 1973. Maar minstens zo klassiek is zijn glockenspiel op Born to Run (1975), zijn orgeltje op Hungry Heart (1980) en ga zo maar door.

In november vorig jaar haakte hij af bij de Magic Tour; ziekenhuisopname. Springsteen zei bij die gelegenheid "Danny is one of the pillars of our sound and has played beside me as a great friend for more than 40 years. We all eagerly await his healthy and speedy return." Op 20 maart stond Federici nog één keer met zijn muziekmaatjes op het podium in Indianapolis om een paar liedjes (The Promised Land / Spirit in the Night / 4th of July, Asbury Park (Sandy) / Backstreets / Kitty's Back / Born to Run / Dancing in the Dark / American Land) mee te spelen.

Federici is achtenvijftig jaar geworden. Hij bleek in het geheim supporter van die voetbalclub uit Kralingen te zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

5th Dimension Television

kersen keren

De mate van rampzaligheid