Obscure covers

David BowieHeel veel collega-artiesten hebben liedjes van Bob Dylan gecoverd. Tientallen, honderden. En David Bowie heeft natuurlijk ook wel eens liedjes van andere artiesten gecoverd. Maar David Bowie die een liedje van Bob Dylan opneemt, dat is toch iets uitzonderlijks. Ik ken slechts drie gevallen.

Like a Rolling Stone

Het eerste is eigenlijk oneigenlijk: op het allerlaatste solo-album van Mick Ronson, Heaven and Hull, opgenomen vlak voor zijn overlijden in 1993, zingt Bowie Like a Rolling Stone. Dat beschouwen we dus als een opname van Ronson, waarbij Bowie een gastrol vervulde. Telt niet echt mee.

Maggie's Farm

Ook met de tweede cover is iets aan de hand. Tijdens de eerste korte tournee met zijn band Tin Machine stond Maggie's Farm op het repertoire. Een opname uit Parijs (25 juni 1989) kwam in het Verenigd Koninkrijk uit op cd-single. En daar zijn er niet veel van verkocht (eufemisme). Daarna nooit meer heruitgegeven; niet meer verkrijgbaar, collector's item dus. Klik hier om het te beluisteren.

Is voornamelijk een bak herrie. Komt vooral door die verschrikkelijke drummer, die er met al zijn cymbals een grunge-chaos van maakt.

Tryin' to get to Heaven

Blijft over één andere cover, en daar is ook wat mee. Dat betreft een studio-opname uit 1998 van Dylan's Tryin' to get to Heaven. Het was bedoeld als bonustrack voor een live-album van de Earthling-tour. Maar dat live-album is er nooit gekomen en tsja, wat heb je aan een bonustrack als er geen cd is? Op de plank dus, shelved. In oktober 1999 kwam de opname via-via in handen van een Spaans radiostation, DOS 84, waarschijnlijk via een promo-cd in het kader van het "...hours"-album. Het radiostation publiceerde het liedje op de website, en van daaraf kon het -even- worden gedownload. En dat was het dan. Nooit officieel uitgebracht.

En Franz heeft het! Klik hier om het te beluisteren.

Het klinkt niet als een vluggertje in de studio: Bowie heeft de moeite genomen om aan het arrangement te werken, en gitarist Reeves Gabrels krijgt volop de ruimte voor zijn eigen dingetjes. Bowie zingt vol overgave, er zit dynamiek in. Kortom: dit is een serieuze opname. En wat mij betreft een geslaagde cover.

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Flatten the curve

Lemming management