Zwemmen tussen de waterlelies

Vandaag hebben we de auto laten staan. Wandelend gingen we naar het meer van Héviz. Dat is een meer dat wordt gevoed door een warmwaterbron. Het water is zo'n 35 tot 37 graden, en je kunt er heerlijk badderen. Er zit nogal wat zwavelachtig spul in dat water en kennelijk vinden waterlelies dat wel prettig, want die drijven uitbundig mee over het wateroppervlak.

Zwemmen tussen de lelies, het is weer eens wat anders. Paarse waterlelies. Romantisch.

Het hele stadje draait op dit meer en de bron. Het busstationnetje is de hele dag een komen en gaan van dagjesmensen. Om te kunnen zwemmen in het meer moet je een kaartje kopen, waarbij je kunt kiezen tussen een kaartje voor een paar uur en een dagkaart. (Wat ik me dan altijd afvraag is hoe ze controleren dat je niet de hele dag in het water blijft, ook al heb je maar een kaartje voor drie uur, maar dit terzijde.) Vooral inheemse bezoekers, opvallend weinig buitenlandse toeristen. Al worden wij in de lokale horeca wel steevast in het Duits aangesproken. Op de een of andere manier zien ze dat El en ik geen Hongaren zijn.

Wat me vooral opvalt aan deze streek in Hongarije: op elke straathoek een tandartsenpraktijk, en boob jobs bij nagenoeg elke vrouw van onder de dertig. Verder valt op dat de rente hier nogal hoog staat: banken adverteren met hypotheekrentes van 11%. Kennelijk hebben ze de economie hier nog niet helemaal onder controle. En zolang die rente nog zo exorbitant hoog is, zal Hongarije de euro nog niet kunnen/willen/mogen invoeren. Maar ze doen wel hun best.

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Gezellig een stukje varen - Albert Edelfelt, twee schilderijen