Sevmorput

Piepklein berichtje in het Nieuwsblad Transport vandaag:


Rusland stemt in met reis 'om de Noord'
Rusland heeft het licht op groen gezet voor rederij Beluga Shipping uit Bremen om twee schepen de reis 'om de Noord', langs de kust van Siberië, tussen Azië en Europa te laten maken. De zwareladingschepen Beluga Fraternity en Beluga Foresight liggen startklaar in de haven van Vladivostok, de havenstad in het uiterste oosten van Siberië. Ze maken op hun tocht over de Poolzee een tussenstop in Novyy Port, waar ze onderdelen voor een elektriciteitscentrale zullen lossen.

Maar achter dit kleine berichtje schuilt een groot verhaal, het verhaal van de 'Severnii Morskoi Put', afgekort sevmorput. Russisch voor de noord-oost-passage: varen tussen Europa en het Verre Oosten langs de noordpool in plaats van de veel langere route door de Indische Oceaan en het Suez-kanaal. Voor het eerst in de geschiedenis zullen niet-Russische handelsschepen de ijzige tocht maken.

Beluga Shipping was ook vorige zomer al van plan geweest om van de noord-oost-passage gebruik te maken, maar toen kregen ze van de Russische autoriteiten geen toestemming. Nu dus wel. De schepen lagen vanaf 7 augustus klaar om uit te varen. In totaal blijkt het om drie schepen te gaan: de Fraternity en de Foresight zijn uit Korea vertrokken voor een tocht naar Europa. Het derde schip, de Famliy, vaart hen vanuit Moermansk tegemoet tot Novyy Port, aan de monding van de Ob, en zal daar omkeren. En dan varen ze daarna met zijn drietjes naar Europa.

De noord-oost-passage is meestal niet bevaarbaar vanwege het pakijs. Vraag maar aan Willem Barentsz, die in de zomer van 1596 die reis in oostelijke richting probeerde te maken. Die expeditie strandde op Nova Zembla. Er lag ook 's zomers zoveel ijs dat er geen doorkomen aan was. Tot voor een paar jaar bleef dat het geval. Maar sinds drie zomers blijkt er als gevolg van de opwarming van de aarde tussen eind augustus en begin oktober een window te zijn: er is dan zoveel ijs gesmolten dat je met een stevig schip er door kunt. En dat gaan ze nu dus ook doen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Gezellig een stukje varen - Albert Edelfelt, twee schilderijen