Rotterdamse gebakken lucht
In Rotterdam hebben ze andere problemen dan in Amsterdam. Ajax zal het voornamelijk moeten opnemen tegen de veel te hooggespannen sportieve verwachtingen, Feyenoord voert de strijd vooral tegen de verlies- en winstrekening en de balans. Geld dus. De financiële problemen in Rotterdam zijn gigantisch; het is eigenlijk een wonder dat ze nog niet failliet zijn.
De club met het roemrijke verleden heeft een negatief eigen vermogen van zeven miljoen. Dat is dus het bedrag dat overblijft wanneer alle bezittingen (spelers dus) zouden worden verkocht en alle schulden worden afgelost. Maar er blijft niets over. Dat betekent dus dat mochten de schulden worden opgeëist, dat dat dan het definitieve einde van de club zou betekenen. En daarbij gaan we er nog vanuit dat de actuele waarde van de spelers op een reëel niveau is gewaardeerd. Een klein voorbeeldje: één van de balansposten is de Beloftenpool. Staat voor een slordige 7,5 miljoen in de boeken. In die pool zitten de talenten van de A- en B-jeugd, jongetjes dus nog.
Het financiële fundament onder Feyenoord is één grote gebakkenluchtballon. Om tussen nu en 2012 de club te kunnen exploiteren (lees: salarissen en premies betalen, opleidingen bekostigen, etc.) is een opbrengstenstroom van in totaal 74 miljoen aan transfergelden nodig. Vierenzeventig miljoen! Ik bedoel maar: hoe reëel is die verwachting? De spelers zijn enorm overgewaardeerd; dat is nou wat we noemen gebakken lucht. De huidige gekte op de transfermarkt kán niet aanhouden. Zodra de crisis ook het voetbalveld bereikt zal het over en uit zijn met veel clubs. En dus ook met Feyenoord. De gebakkenluchtballon Feyenoord zal binnenkort uit elkaar knallen. Niet omdat iemand er een gaatje in prikt, maar omdat ze hem maar blijven opblazen. Het lijkt alsof de financiële beleidsmakers van de club hun opleiding in Zimbabwe hebben gevolgd.
Daar kan zelfs een Mario Been niet tegenop coachen.
Het is nog niet eens écht begonnen (Heerenveen-Roda 0-0 tellen we natuurlijk niet mee) en het is al weer leuk.
Reacties