Cultuurkanon
Opvallend bericht op Teletekst vandaag:
Alle basisscholen moeten wandkaarten krijgen met de 50 grootste personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. Dat zegt de Canoncommissie die van het kabinet moest vastleggen wat iedere Nederlander moet weten van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op de kaart komen onder anderen Willem Drees en Annie M.G. Schmidt, maar niet Pim Fortuyn. Gebeurtenissen die bekend moeten zijn, zijn onder meer de Duitse bezetting en de Srebrenica-affaire. De canonlijst moet ook gebruikt worden in het voortgezet onderwijs. Elke vijf jaar wordt hij aangepast. Het kabinet moet de lijst definitief goedkeuren.
Dat gaat wat worden: het kabinet gaat besluiten wat onze kindertjes allemaal wél en niet moeten weten. Wie en wat komen er op de lijst? Thorbecke, Hannie Schaft, de Beeldenstorm, de Politionele Acties in Indonesië, dat worden hete politieke discussies. Ik zie het al gebeuren dat de politieke partijen hun ideeën over de samenstelling van deze canon in hun verkiezingsprogramma's gaan opnemen. En dat er dan bij de formatiebesprekingen compromissen worden gesloten: als wij Oud krijgen, dan krijgen jullie Colijn en dan schrappen we Drees en Troelstra.
Voor je het weet zijn er verschillende canons in gebruik die recht moeten doen aan het eigen karakter van elke aparte stroming binnen het bijzonder onderwijs. Ik zal eens aan Ir. Marcus Koperslager vragen hoe volgens hem die lijst eruit zou moeten zien.
De canon is gepubliceerd. Ik moet toegeven, hij ziet er mooi uit.
Reacties
Liefst geen aparte lijstjes voor bijzonder onderwijs. Ze mogen de lijstjes wel elk op hun eigen manier interpreteren.
Graag ook zo'n lijstje voor de hele wereld want het is niet de bedoeling nationalisme te bevorderen.