De jaren zestig

Sixties!

Vandaag een bezoek gebracht aan het Gemeentemuseum Den Haag. Aangetrokken door de publiciteit vanwege een speciale tentoonstelling over de jaren zestig.

De tentoonstelling ‘Sixties!’ geeft een uniek tijdsbeeld van een van de meest woelige decennia van de twintigste eeuw: de jaren zestig. Naast Nederlandse kunstenaars als Stanley Brouwn, Constant, Ger van Elk, Daan van Golden en Jan Schoonhoven, zijn ook internationale iconen als Bill Copley, Roy Lichtenstein, Richard Hamilton, Robert Morris, Dan Flavin en Andy Warhol vertegenwoordigd. De combinatie kunst, mode, films, foto’s en design maakt naast de culturele ook de politieke en maatschappelijke veranderingen van deze kleurrijke periode voelbaar.

Erg leuk. En erg druk. Het is een museum, dus het meeste wat je er kunt zien zijn kunstwerken. Schilderijen, beelden en zo. Maar de tentoonstelling Sixties! wordt opgeleukt met films, dia's, en allerlei attributen die iets met de jaren zestig te maken hebben. Zo hangt er bijvoorbeeld de felrode ribbroek van Jimi Hendrix aan de muur, is er een vliezelinen jurkje met het portret van Bob Dylan, zie je veel Beatles- en ruimtevaartfoto's. Gevariëerd, smaakvol gedaan.

Roy Lichtenstein

Andy Warhol

Victory Boogie Woogie

klik voor een vergrotingIn het museum is natuurlijk nog veel meer te zien dan alleen de speciale tentoonstelling. Met veel belangstelling en plezier heb ik een tijdje naar Piet Mondriaan's Victory Boogie Woogie staan kijken.

Een indrukwekkend geval. Olieverf op doek, maar ook allerlei plakbandjes, papier, plastic en krijt. Hangt op een mooie plek in een grote zaal, waarin nog meer Mondriaans hangen. Wanneer je in het museum bent, moet je hier zeker gaan kijken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Het lijk bij de Keukenhof

Lemming management