De legerkampen


Iedere Asterix-lezer kent ze wel, die Romeinse legerkampen die strategisch gelegen het Gallische dorpje omsingelen. Symbolen van het totalitaire militaire systeem dat alles op alles zet om het laatste restje vrijheid te isoleren.

De legerkampen hebben bijzondere namen: Aquarium, Babaorum, Laudanum en Petibonum. De pogingen van dit leger zijn natuurlijk volstrekt ineffectief. Talloze keren geven de Galliërs de in deze kampen gelegerde cohorten en legioenen een pak slaag van jewelste. Maar bovenal zijn het deze namen van deze legerkampen die het militaire en politieke failliet van deze veroveringspolitiek vanaf het begin al aan duidelijk maken.

De vier namen zijn op het eerste gezicht Latijn. Althans, dat lijken ze vanwege de typisch Latijnse uitgangen -um. Wat een aquarium is, dat weten we wel. Babaorum is de naam van een heerlijke typisch Franse chocoladecake (met rum!). Laudanum is een opiumderivaat, een drug dus. En Petibonum (geschreven als: petit bonhomme) is in het Frans de naam voor iemand die we in Nederland een Joris Goedbloed zouden noemen.


De Nederlandse missie in Uruzgan wordt gevoerd vanuit Kamp Holland. Een weinig tot de verbeelding sprekende naam. Ik weet uit ervaring dat militairen graag stripboeken lezen. Asterix is ongetwijfeld erg populair bij onze jongens. Zouden ze de parallellen herkennen?

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Flatten the curve