Rocky Balboa

Sylvester Stallone

Round 1
In 1976 werd Sylvester Stallone wereldberoemd door de film Rocky. De hoofdfiguur Rocky en Sylvester Stallone hadden veel gemeen. Stallone was een arme onsuccesvolle acteur die na het zien van een bokswedstrijd van Mohammed Ali, een script schreef over bokser met een hart van goud, die een onwaarschijnlijke kans krijgt om tegen de wereldkampioen te boksen voor de wereldtitel. Een klassiek hollywood-underdogverhaal. De film werd voor weinig geld gemaakt, zonder veel verwachtingen, maar haalde drie oscars binnen, waaronder Beste film, en leverde miljoenen op aan de kassa.

Stallone's carriere nam een sprong en door films als Rocky en Rambo groeide hij uit tot de meest populaire en bestbetaalde filmster, scriptschrijver en regisseur van de jaren 80. Rocky kreeg vier vervolgen, maar na de flop van Rocky V (1990) leek het einde voor Rocky wel bezegeld. Met de carriere van Stallone ging het in de jaren 90 ook bergafwaarts. Zeer succesvolle films als Cliffhanger (93), Demolition Man (93) en Cop Land (97) werd overschaduwd door een aantal enorme flops als Judge Dredd (95), Stop Or My Mom Will Shoot (92) en Driven (01). De laatste jaren was het zo slecht gesteld met zijn carriere dat zijn films bijna niet meer in de bioscoop kwamen maar direct op dvd werden gereleased.

Comeback
Maar net als een bokser die zijn kunstje nog niet verleerd is weigerde Stallone -60 jaar inmiddels- de handdoek in de ring te gooien, en hij schreef een comeback voor Rocky. Vooraf werd er flink gelachen om een zesde Rocky film. Wie zit er nu op het zoveelste herhalingsoefening te wachten van een oude jaren 80 ster? Ook de studio stond niet te trappelen, maar wederom liepen werkelijkheid en fictie door elkaar heen. Als een echte underdog leurde Stallone enkele jaren met het script, totdat hij de film in een korte tijd voor weinig geld mocht maken. De film draait nu wereldwijd in de bioscopen en is een succes, zowel kritisch als aan de box-office. Rocky c.q. Stallone is terug met Rocky Balboa en levert een knock-out!!!!!!!

Rocky Balboa
Rocky Balboa begint ronduit deprimerend. Rocky teert op oude roem, en vertelt in zijn restaurant belegen verhalen over legendarische gevechten. Zijn vrouw Adrian is alweer een paar jaar dood en hij heeft een moeizame relatie met zijn zoon. Alleen zijn zwager Paulie (Burt Young) is nog een trouwe vriend van Rocky. Een sportprogramma zet middels een virtueel computergevecht de huidige, impopulaire wereldkampioen Mason Dixon en oudgediende Rocky, tegenover elkaar onder het motto: wie zou winnen? De computer wijst Rocky als winnaar aan en dat brengt een hoop los. Promoters halen Rocky over voor een exhibition fight voor het goede doel. Rocky wil die uitdaging op zijn zestigste nog wel eens in het echt aangaan, en gaat weer trainen. Ondertussen begint hij ook een nieuwe vriendschap met een alleenstaande vrouw en haar zoon.

Knock Out
Het hart van de film is de sympathieke Rocky. Het is onmogelijk om niet te worden meegesleept door het simpele verhaal en personage, dat ontroert en in de stijl van de originele Rocky uit 1976 boordevol monologen zit over liefde en kansen pakken in het leven. Het laatste half uur bevat de Rocky-tune en veel training en een spectaculair gefilmd eindgevecht. Stallone ziet er nog steeds erg goed uit en heeft een prima film afgeleverd. Ik miste wel Talia Shire als Adrian, maar gelukkig maakt Burt Young als de eeuwig zeurende Paulie alles goed Rocky Balboa is een sentimental journey voor de Rocky-fans die eindelijk een waardige afsluiter van de reeks krijgen. Voordat ik naar de bios ging heb ik Rocky 1 op dvd gekeken. Dat raad ik ook iedereen aan om te doen, Rocky Balboa zit namelijk vol verwijzingen en personages uit die eerste geweldige film.

Rocky Balboa is een waardig afsluiter van een succesvolle filmreeks en een absolute must voor Rocky en Stallone fans...................al is het alleen maar om de Rocky muziek van componist Bill Conti keihard uit de bioscoop speakers te horen. So Cool.....

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Flatten the curve