Contradictio Perpetuum

Elke taal kent bijvoeglijke naamwoorden die qua hun vorm in overeenstemming zijn met hun betekenis. Ook het Nederlands. Enkele voorbeelden: kort, vijflettergrepig, archaïsch, zwart. Dat maakt het mogelijk om bijvoeglijke naamwoorden te categoriseren in twee groepen, namelijk de groep woorden die voldoen aan dit kenmerk en de groep woorden die niet voldoen aan dit kenmerk. Laten we de woorden van de categorie "kort" tautologisch noemen en alle andere bijvoeglijke naamwoorden "ontautologisch".

De vraag rijst nu, tot welke categorie behoort het woord ontautologisch? Dat blijkt een moeilijk te beantwoorden vraag. Immers, indien het tot de categorie "tautologisch" zou behoren dan is het dus wat het betekent, en dat impliceert dat het ontautologisch is. Die aanname liedt dus tot een tegenspraak. Dan zou je dus denken dat het tot de categorie "ontautologisch" behoort. Maar dan is het dus wat het betekent en zou het tautologisch zijn! Ergo, in alle gevallen volgt er een logische tegenspraak.

Gaarne enig logisch advies.

Reacties

Anoniem zei…
Dit is de zogenaamde Russelparadox: de verzameling van alle verzamelingen bevat zichzelf, maar er zijn natuurlijk ook verzamelingen die zichzelf niet bevatten. Beschouw nu de verzameling van alle verzamelingen die zichzelf niet bevatten, en het gaat op dezelfde manier mis. Probleem is dat de eigenschap waarmee de verzameling wordt gemaakt, ook op de verzameling zelf toegepast wordt.
Felix zei…
Is zwart tautologisch? Ik kan aan de vorm geen duistere kant ontdekken. Ontautologisch lijkt mij ontautologisch. Tautologisch lijkt mij ook ontautologisch, maar is volgens mij geen paradox. Het woord auto veroorzaakt geen broeikaseffect.
Als God oppermachtig is, Kan Hij een steen dan zo zwaar maken dat Hij hem zelf niet kan tillen?
Anoniem zei…
Wat zouden de Wiskundemeisjes hierover kunnen zeggen.
Ze hebben tenslotte niet voor niets twee Dutch Bloggies gewonnen!

Populaire posts van deze blog

5th Dimension Television

kersen keren

De mate van rampzaligheid