Vincent

Van Gogh Museum

Ik had het nog nooit bezocht, het Van Gogh Museum in Amsterdam. Wereldberoemd. Dagelijks heel veel bezoekers. Maar je weet misschien hoe dat gaat: wanneer je ergens in het buitenland bent, dan bezoek je het plaatselijke museum. Want dat hoort erbij. Maar thuis, dan komt dat er eigenlijk nooit van.

We hebben dit weekend bezoek. Luciano en Gemma logeren van vrijdag tot zondag bij ons. En het is Gemma die met grote stelligheid aandringt op een bezoek aan het Van Gogh. Dus om één uur staan we voor de deur. Ook El is mee. En bij de ingang ontmoeten we Hans, een wederzijdse kennis, die graag van de gelegenheid gebruik maakt om Luciano te ontmoeten.

Het is druk. Er zijn heel veel mensen en wat ik al verwachtte, het zijn vooral buitenlandse toeristen. We geven onze jassen en tassen af in de garderobe. Voordat we het museum in mogen, passeren we een strenge veiligheidscontrole; alsof we gaan vliegen.

Die Brücke

Die Brücke is de naam van een groep kunstenaars uit Dresden. De groep ontstond aan het begin van de twintigste eeuw. Dit gedeelte van de tentoonstelling toont hoe het werk en leven van Van Gogh het expressionistische werk van deze kunstenaars heeft beïnvloed. Er hangen prachtige doeken, van Van Gogh en van anderen. Ik ben het meest onder de indruk van Van Gogh's Olijfboomgaard.

De Olijfboomgaard - Van Gogh (1889

Der Blaue Reiter

In dezelfde periode ontstond in München een andere kunstenaarsgroep genaamd Der Blaue Reiter. Ook zij haalden veel van hun inspiratie uit het werk van Van Gogh. Ook hier weer prachtige stukken, van Van Gogh naast die van zijn bewonderaars. Vooral de doeken van Franz Marc en Wassily Kandinsky spreken me erg aan.

Kandinsky

Hier is ook werk van de Weense schilder Gustav Klimt te zien. Fantastisch!

Gustav Klimt - Field of Poppies

Vincent

Tenslotte bezoeken we het permanente gedeelte van de tentoonstelling, geheel gewijd aan Vincent zelf. In vijf secties:
1880 - 1885 de Hollandse periode
1886 - 1888 Parijs
1888 - 1889 Arles
1889 - 1890 Saint-Rémy
1890 Auvers-sur-Oise
Heel overzichtelijk gepresenteerd. Met veel relevante informatie over de schilderijen en de kunstenaar zelf op de bordjes aan de muur.

Korenveld met Kraaien - Van Gogh (1890)

We besteden bijna drie uur aan het bezoek. En dat zijn drie welbestede uren.

Ik vind het Van Gogh een heel mooi museum, waar heel veel mooie schilderijen te zien zijn. Overzichtelijk tentoongesteld. Een bezoekje meer dan waard.

Reacties

Populaire posts van deze blog

5th Dimension Television

kersen keren

De mate van rampzaligheid