De pyrrusoverwinning

Volgens Hans Wiegel zou de VVD-partijsteun voor Mark Rutte wel eens een pyrrusoverwinning kunnen blijken te zijn. "Ik zou niet graag in zijn schoenen staan." Kwisvraag: wat is een pyrrusoverwinning?

Volgens wikipedia: Pyrrhus was koning van Epirus (thans een provincie van Griekenland). Hij verloor een groot aantal mannen in een tweetal gewonnen veldslagen tegen de Romeinen. Toen één van zijn generaals hem met zijn overwinning wilde feliciteren schijnt hij in woede te zijn uitgebarsten en zoiets te hebben opgemerkt als "Nog één zo'n overwinning en ik ben verloren."

Bij de PvdA hebben ze ook ooit zoiets meegemaakt. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 1977 haalde de partij tien zetels winst en werd de grootste partij. De daaropvolgende formatie werd een eindeloos drama, waarna het CDA en de VVD uiteindelijk een regeerakkoord sloten en de PvdA in de oppositie belandde. Die traumatische pyrrusoverwinning staat binnen de PvdA bekend als de overwinningsnederlaag.

Het beeld dat Wiegel schetst is treffend: Mark Rutte heeft binnen de VVD twee overwinningen behaald op Rita Verdonk. Eerst vorig jaar, bij de keuze van de partijleider, en gisteren op de partijraad bij de beoordeling van zijn beslissing om Verdonk uit de fractie te zetten. Maar bij beide overwinningen heeft hij schade opgelopen. Nog zo'n overwinning en het is afgelopen met hem.

Reacties

Populaire posts van deze blog

5th Dimension Television

kersen keren

De mate van rampzaligheid