Kosovo

Bereid je er maar alvast op voor: de komende maanden gaan we nog veel (Euro-)politieke heibel zien over de toekomst van Kosovo. In december moet er een besluit genomen worden of Kosovo een deel van Servië blijft, of dat het onafhankelijk wordt. De meningen daarover verschillen. Een paar jaar geleden is daar zelfs een oorlog om gevoerd. Servië tegen de Kosovaarse opstandelingen, het UCK. De NAVO greep in. Dat leidde ertoe dat de Verenigde Naties het bestuur over Kosovo tijdelijk overnam. Maar dat leidde niet tot een antwoord op de vraag hoe het nu verder moet. Wie het weet mag het zeggen.

Laten we beginnen met een kleine test: wie weet waar Kosovo ligt? En dan graag een min of meer precies antwoord. Ik bedoel, een antwoord als "op de Balkan" kunnen we natuurlijk niet goedkeuren.

de centrale Balkan-regioKosovo ligt in het zuiden van Servië. Het grenst in het westen aan Montenegro, in het zuid-westen aan Albanië, in het zuiden aan Macedonië (waar is overigens de politiek-correcte benaming "FYROM" gebleven?), en voor de rest aan Servië. De hoofdstad van Kosovo is Pristina.

De bevolking bestaat voor het grootste gedeelte uit etnische Albanezen. Serven vormen een minderheid.

De politici in Europa gaan hier nog een flinke kluif aan krijgen. Voor Servië is onafhankelijkheid een niet bespreekbare optie. En Servië wordt in dat standpunt gesteund door Rusland. De meerderheid van de bevolking van Kosovo wil coute-que-coute los van Servië en is bereid die onafhankelijkheid indien nodig met de wapens af te dwingen. Het UCK heeft dat al eerder laten zien. Europa heeft zich in dit conflict gemengd en daarbij de zijde van de opstandelingen gekozen. Zoiets schept verwachtingen.

Maxime VerhagenMaxime Verhagen dacht van de week de oplossing te hebben: hij stelde voor om Kosovo op te delen in twee stukken. Dan kan één stuk onafhankelijk worden en kan dat andere stuk bij Servië blijven. Polderen op de Balkan. Iedereen viel over hem heen, en terecht. Met een dergelijk slap compromis kan natuurlijk niemand akkoord gaan. Dat is geen win-win, maar een lose-lose. Ik vind dat we al meer dan genoeg grenzen hebben in Europa; daar moeten we niet nog eens nieuwe grenzen aan toe gaan voegen. We zouden juist naar minder grenzen toemoeten, niet naar meer.

Op de Balkan, waar het bloed kruipt waar het niet gaan kan rijmde Jules Deelder al. Europa heeft zich in een wespennest gestort. Zie daar maar eens zonder kleerscheuren uit te komen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

kersen keren

IJmond e.o.

De mate van rampzaligheid