Ja/Nee (doorhalen wat niet gewenst is)

Ons kabinet is eruit: een tweede referendum over het nieuwe Europa-verdrag is niet nodig én niet wenselijk. Goedkeuring van het verdrag kan wat hen betreft behandeld worden zoals eerdere verdragsaanpassingen werden geratificeerd. Ze laten het aan de volksvertegenwoordiging over om de procedure voor goedkeuring te bepalen. Dat kan nog een mooi circus opleveren.

De SP wil dat er opnieuw een referendum komt. De grootste oppositiepartij wordt gesteund in dat standpunt door andere partijen. En de PvdA-fractie in de Tweede Kamer lijkt verdeeld.

Wat willen onze volksvertegenwoordigers nou? De realiteit is dat er voor dit verdrag geen ander alternatief bestaat dat uit de Europese Unie te stappen. Het is slikken of stikken. En wie zit er nu te wachten op een volksraadpleging over die vraag? Heronderhandelen binnen Europa is immers geen optie. Dit is het, en hier zullen we het mee moeten doen. En dus gaat het bij de parlementaire behandeling van de tekst van dit verdrag over de vraag of Nederland lid van de EU wil blijven. En afgezien van een enkele wereldvreemde parlementariër is er niemand die die vraag met nee zal beantwoorden. En dat is maar goed ook.

De SP moet haar verantwoordelijkheid nemen. Ze zijn met veel stemmen in de Tweede Kamer gekozen. En dan moet je af en toe moeilijke keuzes maken. Wat ze nu doen is zich verschuilen: laten we alsjeblieft proberen onze vingers niet te branden aan deze kwestie. Als we nou maar de verantwoordelijkheid voor die keuze afschuiven op de kiezer kunnen we nooit fout zitten. Lafaards!

Reacties

Isis zei…
Ik ben toch een beetje huiverig voor het referendum... Want ik ben bang dat er genoeg mensen zullen zijn die denken dat "nee" stemmen beter zal zijn. Navelstaren is nl. helemaal in!

Dus: lekker akkoord gaan met dit verdrag, zonder referendum. En als er zo nodig toch een referendum moet komen.. Dan maar over de vraag of er een onderzoek gedaan moet worden over Irak.

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

De mate van rampzaligheid