Klassieke aanwinst

Lou Reed - Berlin (1973)

In 1973 kwam onze vrolijke Amerikaanse vriend met het album Berlin, als opvolger van het zeer succesvolle, door Bowie geproducerde glam-rock-album Transformer. Dit was different cook, dit had helemaal niets met glam te maken. Het album bestaat uit tien liedjes die het verhaal vertellen van twee heroinejunks, Jim en Caroline, die in Berlijn langzaam maar zeker naar de verdoemenis gaan. Allemaal kommer en kwel. En het eindigt in dood en verderf.

De muziek is gevarieerd. Dan weer ingetogen, dan weer bombastisch met brede orkestrale arrangementen. En er staat ook nog een gewoon rock-nummer op.

Reed toert dit jaar de wereld rond, en speelt dan o.a. alle liedjes van dit album. Met groot orkest en kinderkoor. Ter gelegenheid daarvan is de cd opnieuw uitgebracht. Remastered, in een mooi hoesje. Netjes gedaan.

In 1973 waren de reacties van publiek en critici niet onverdeeld positief. Om het maar zachtjes uit te drukken. Maar met terugwerkende kracht mogen we dit toch wel als een meesterwerkje beschouwen.

Tracklist: Berlin / Lady Day / Men of Good Fortune / Caroline Says / How do you Think it Feels / Oh Jim / Caroline Says (pt II) / Kids / Bed / Sad Song

Eerder op Franz' World: It's so cold in Alaska...

Fury Noir

Don't follow leaders, watch your parking meters

Reacties

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

Het wonder van Haarlem