De apotheose

Corus Chess 2007

Het toernooi zit erop. Vandaag was de 13e en laatste ronde. De stand in de A-groep bij het ingaan van deze laatste ronde gaf volop aanleiding voor veel spektakel. En dat kwam er ook. Topalov (BUL) en Radjabov (AZE) stonden samen bovenaan, op een half puntje gevolgd door de Armeniër Aronian. En, hoe kon het zo uitkomen, Radjabov en Topalov zaten tegenover elkaar. Aronian speelde met wit tegen onze landgenoot Tiviakov. Om half twee zaten we klaar in het paviljoen, waar Genna Sosonko en Lex Jongsma de partijen analyseerden.

Radjabov - Topalov

Radja en Topalov maakten er een spannende partij van; beiden speelden om te winnen. Vanuit de opening leek het alsof Radjabov de beste kansen had. Tot aan de 21e zet (diagram), waar zwart dxe3! speelde. Een dame-offer, dat Radjabov terecht niet aannam. (Na 22.Txd8?! exf2+ 23.Dxf2 (Topalov: ”the computer’s preferred move”) Lxd8 staat er een onduidelijke positie op het bord, waarin Zwart zeker voldoende compensatie heeft). In plaats daarvan speelde Wit 22.Dxe3. Zwart liet zijn dame instaan en speelde 22... Lg5! Een buitengewoon scherpe stelling, waarin Wit niets beter heeft dan 23. Dc5. Na 23 ... Le7 24. De3 Lg5 was het remise.

Beiden gedeeld toernooiwinnaar dus.

Aronian - Tiviakov

Aronian maakte gebruik van dit buitenkansje en hij speelde Tiviakov met vaste hand van het bord. In een tactische partij waarin niet op een pionnetje meer of minder werd gekeken maakte Tiviakov op zijn 23e zet een vergissing, waarna het snel over was.

En dus hadden we drie winnaars.

Wereldkampioen Kramnik won in de laatste ronde van Van Wely en eindigde op de vierde plek. Een mooi resultaat, alhoewel een beetje teleurstellend.

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Gezellig een stukje varen - Albert Edelfelt, twee schilderijen