De koploper

Corus Chess 2007

Teymour RadjabovHet toernooi is over de helft. De schakers hebben allemaal zeven van hun dertien partijen gespeeld. En we hebben een verrassende koploper! Niet Topalov, niet Anand, niet Kramnik. Nee, het is de pas negentienjarige Teymour Radjabov (foto) uit Azerbeidjan die fier aan kop gaat.

Radja is de coming man van het schaak. In 2006 steeg hij met stip naar de elfde plaats op de wereldranglijst en het heeft er alles van weg dat hij zal blijven stijgen totdat 'ie bovenaan staat.

In Wijk aan Zee staat hij dus al bovenaan. Met 5,5 uit 7 heeft hij een uitstekende eerste week achter de rug. Overwinningen op Van Wely, Tiviakov, Shirov en Navara, remises tegen Karjakin, Ponomariov en Anand.

Maar hij zal het nog zwaar krijgen. De nummer 1 van de wereld Topalov volgt hem op een half puntje, en wereldkampioen Kramnik staat daar weer een halfje achter. En de heren zullen elkaar pas achter het bord ontmoeten in de laatste ronden: in de elfde ronde, op vrijdag, Kramnik-Radjabov, in de twaalfde ronde Topalov-Kramnik en in de slotronde op zondag de kraker: Radjabov-Topalov.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Over congressen en vliegtuigen

IJzeren Poort

Flatten the curve