Pretty Pink Rose

Adrian Belew - Pretty Pink Rose (1990)

Dit is weer zo'n cd-single waar ik al heel lang naar op jacht ben geweest. Maar de aanhouder wint: via het onvolprezen eBay heb ik 'm op de kop kunnen tikken. Een alleen in de VS uitgebrachte cd-single uit 1990. Gekocht van iemand uit Bayonne NJ, die hem ter overname aanbood. Voor $1,50 is 'ie nu van mij. Komt alleen nog wel $5,50 verzendkosten bij, maar een kniesoor die daar op let. Gisteren zat het pakketje bij de post. Een grote bruine envelop voorzien, van een indrukwekkende hoeveelheid Amerikaanse postzegels.

Frank Zappa

Adrian Belew is een Amerikaanse gitarist, die al wat jaartjes meeloopt. Hij begon zijn carrière bij Frank Zappa, halverwege de jaren zeventig. Frank toerde de wereld rond, en waar Frank ging, ging Adrian. Adrian's specifieke stijl viel kennelijk in de smaak bij de veeleisende Zappa, die normaalgesproken bandleden in hoog tempo verving. Maar Adrian mocht dus blijven. En Adrian bleef.

David Bowie

Totdat Bowie hem tijdens een tournee in Berlijn benaderde en hem uitnodigde om bij hem te komen spelen. Daar had Adrian wel oren naar: hij zegde op bij Zappa en stapte over naar Bowie. Zappa was not amused. (Het is daarna nooit meer goed gekomen tussen Bowie en Zappa). Belew speelde mee op Bowie's Lodger en deed mee aan de Stage-tournee.

Talking Heads

Nadat Bowie stopte met toeren ging Belew spelen bij de Talking Heads. Hij maakte weliswaar geen deel uit van de formele samenstelling van die viermansband, maar hij toerde mee in het grote begeleidingsgezelschap dat David Byrne om de band heen formeerde. Zo zien we Adrian Belew prominent meedoen in de film Stop Making Sense. Hij was mede verantwoordelijk voor de kenmerkende sound van de band in die tijd (Remain in Light). Na het uiteenvallen van Talking Heads speelde hij nog even mee in de Tom Tom Club, totdat ook die er mee op hielden.

King Crimson

In 1981 nodigde Robert Fripp Belew uit om in King Crimson te komen spelen. In deze samenstelling maakten ze drie albums: Discipline (Sharkroom101, waar blijft de beloofde recensie?), Beat en Three of a Perfect Pair.

David Bowie

Bowie vroeg Belew in 1990 om als musical director de Sound + Vision-tournee met hem te doen. Toen Belew accepteerde was Bowie zo blij dat hij toezegde om twee nummers te schrijven en mee te zingen op het solo-album waar Adrian op dat moment aan werkte, Young Lions.

Pretty Pink Rose

Eén van die twee was dus Pretty Pink Rose (het andere liedje is Gunman). Een uptempo pop-song op basis van een klassiek drie-akkoordenschema. Het is een echt duet, Bowie en Belew zingen afwisselend een paar regeltjes. Belew laat zijn gitaar heerlijk kreunen en steunen, gieren en piepen. En Bowie zingt er lekker luchtig overheen. Hoewel het echt een Adrian Belew-nummer is, kun je goed horen dat Bowie zich ermee bemoeid heeft. Af en toe hoor je iets van Tin Machine. Tijdens die Sound + Vision-tournee stond Pretty Pink Rose menigmaal op de setlist. Aanstekelijke melodie, strak riffje, kortom: prima liedje.

solo - The Adrian Belew Power Trio

Tegenwoordig werkt 'ie voor zichzelf. Hij toert de wereld rond met een drummer en een bassist. Als het Adrian Belew Power Trio.

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Flatten the curve