Fietsen

Dopingaffaires lijken de Tour de France in een wurggreep te hebben. De zaak "Landis" is nog lang niet klaar en nu dient zich een nieuwe zaak aan: ook Óscar Pereiro Sio schijnt verboden middelen te hebben gebruikt.

Bericht op Teletekst vanmorgen:


Oscar Pereiro SioNa winnaar Floyd Landis wordt nu ook de nummer twee van de Tour de France van 2006 verdacht van dopinggebruik. Het Franse dagblad Le Monde meldt dat Oscar Pereiro Sio na de 14de en de 16de rit bij een dopingtest positief is bevonden op salbutamol, een middel tegen astma. De UCI besloot Pereiro niet te straffen maar schreef een verklaring uit waarin de Spanjaard toestemming kreeg om het middel op medische gronden te slikken.

Het Franse anti-dopingagentschap AFLD twijfelt echter aan de rechtmatigheid van de verklaring en eist van Pereiro dat hij die rechtmatigheid binnen een week aantoont. Slaagt hij daar niet in, dan volgen disciplinaire maatregelen.


Floyd LandisDit kan dus allemaal echt niet. De wielersport loopt voorop in de mondiale strijd tegen dopinggebruik. Bij geen enkele andere sport zijn de controles zo intensief. En daardoor lijkt het alsof alle wielrenners gebruiken, en dat het bij andere sporten allemaal wel meevalt. Ik ben ervan overtuigd dat dat niet het geval is. Maar juist omdat de wielersport probeert het verboden gebruik van stimulerende middelen echt aan te pakken, wordt dit verkeerde beeld telkens opnieuw bevestigd.

Ik denk dat de strijd tegen doping op deze manier niet te winnen is; het is tijd voor ander beleid. Want nog meer controles en nog zwaardere straffen, het zal allemaal niet helpen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Het lijk bij de Keukenhof

Lemming management