zondag

Voetbal is oorlog

Die radio uit de film Una giornata particolare doet me trouwens denken aan een andere film waarin ook een live-verslag een heel bijzondere rol speelt.

Die Ehe der Maria Braun - Fassbinder, 1979

Filmposter Die Ehe der Maria Braun'Die Ehe der Maria Braun' vertelt het pakkende verhaal van Maria Braun (Hannah Schygulla), een vrouw die haar leven opbouwt in dezelfde periode dat Duitsers na de oorlog Duitsland weer opbouwen. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog trouwt Maria met de militair Hermann Braun. Zij kunnen slechts de huwelijksnacht samen doorbrengen want 's anderendaags wordt Hermann weer naar het front geroepen. Na de oorlog wordt hij als vermist opgegeven. Maria neemt een job aan als barmeisje en leert daar de Amerikaanse G.I. Bill kennen. Wanneer Maria en Bill samen slapen worden ze betrapt door de onverwacht weer opgedoken Hermann. In het gevecht dat ontstaat, doodt Maria Bill. Hermann neemt uit liefde voor Maria de schuld op zich en hij belandt in de gevangenis. Maria bouwt in afwachting van zijn vrijlating een zelfstandig bestaan op en ze groeit uit tot een bikkelharde zakenvrouw.

Het verhaal van Maria en Hermann speelt zich af tijdens de periode van het na-oorlogse Wirtschaftswunder in West-Duitsland, een tijd van wederopbouw met schier onbegrensde mogelijkheden voor opportunisten als Maria. Het is ook de tijd van de opkomst van de televisie. De slotscène van de film is legendarisch. Het hele verhaal komt uiteindelijk tot zijn ontknoping terwijl het achtergrondgeluid wordt geleverd door de rechtstreekse uitzending van de finale om het wereldkampioenschap voetbal 1954 tussen West-Duitsland en Hongarije. Het contrast tussen de Duitse triomf en de kleinmenselijke tragedie is onovertroffen. Duitsland wordt wereldkampioen. Het eindsignaal van de scheidsrechter in die wedstrijd staat symbool voor het succesvolle einde van de Duitse wederopbouw. Vanaf die dag konden veel Duitsers weer vooruit kijken.

Ook deze film maakte op mij een enorme indruk toen ik hem jaren geleden op tv zag. Ik zou hem graag nog eens zien. Ik denk dat ik maar eens op zoek ga.

Geen opmerkingen: